VERA I NACIJA NA LISTIĆU? Prema nacrtu formulisanom u Vladi Crne Gore - na popisu ostaje izjašnjavanje o etničkoj pripadnosti i jeziku

V. KADIĆ

10. 09. 2021. u 12:00

VLADA Crne Gore formulisala je Nacrt zakona o popisu stanovništva u 2021. Očekuje se da se on u formi predloga zakona nađe najpre pred Vladom, a potom i u parlamentu.

ВЕРА И НАЦИЈА НА ЛИСТИЋУ? Према нацрту формулисаном у Влади Црне Горе - на попису остаје изјашњавање о етничкој припадности и језику

Foto V. K.

U Nacrt je uvršteno i da se građani izjašnjavaju o etničkoj pripadnosti, veroispovesti i maternjem jeziku, odrednicama na kojima je insistirao Demokratski front, a primedbe su imali deo vladajuće koalicije, nevladin sektor i opozicioni DPS, tražeći da se oni izostave. Osim toga, izostavljena je kategorija iz 2011. godine - "lica bez državljanstva", odredba da se osobe popisuju bez obzira na to da li se u vreme popisa nalaze u Crnoj Gori ili u inostranstvu i bez obzira na to da li u vreme popisa poseduju lična identifikaciona dokumenta.

Nacrtom je predviđeno da će popisom biti obuhvaćeni crnogorski državljani koji žive u Crnoj Gori, stranci sa stalnim ili privremenim boravkom i stranci kojima je odobrena međunarodna ili privremena zaštita ili traže međunarodnu zaštitu u Crnoj Gori.

Ipak, gotovo je sigurno da popis stanovnika u Crnoj Gori neće moći da se obavi 1. novembra, kako se to ovih dana spekuliše. "Novostima" je iz vrha vlasti rečeno da je taj datum nerealan jer će teško moći da se donesu neophodni podzakonski akti. Ukoliko vladajuća većina dobije tekst Nacrta do polovine oktobra, popis bi se, ipak, mogao održati krajem novembra.

- Popis je zakonom predviđen za ovu godinu i shodno tome on se mora održati u 2021. Mi smo, nadam se, svojim delovanjem i upornošću pomogli da država ispuni tu svoju obavezu.

Foto Arhiva

Ovo će biti prvi put posle Drugog svetskog rata da su se stekli uslovi da popis bude slobodan i da realno prikaže situaciju u Crnoj Gori - kaže za "Novosti" Jovan Vučurović, poslanik Demokratskog fronta.

Minule popise obeležila je antisrpska histerija režima Mila Đukanovića, ali čak i u takvom ambijentu broj Srba u Crnoj Gori rastao je do 32 odsto 2011. godine. No, više od vek ranije, 1909, čak 95 odsto stanovnika izjašnjavalo se kao Srbi, a, informbirovske 1948. tek 1,78 odsto.

Da popis stanovništva predstavlja jednu od najvažnijih obaveza vlade Zdravka Krivokapića, ne samo zakonsku, već i suštinsku, smatra Igor Damjanović, politički analitičar, koji za "Novosti" kaže:

- Popis pre svega treba da pruži osnovu za ažuriranje biračkog spiska, u kome je možda čak svaki peti birač fantom, ili protivzakonito upisan. Slobodno izjašnjavanje građana na popisu bitno je i da bi se stavila tačka na ideološki teror Mila Đukanovića koji traje četvrt veka. Ukoliko Vlada nema nameru da po pitanju popisa ispuni svoje zakonske obaveze, donese prateći zakon i stvori uslove da se građani na jesen slobodno izjasne, poslanici koji su je izglasali imaju obavezu da je po cenu njenog opstanka na to prinude.

NOVI PROTEST U NEDELjU

GRUPA građana Cetinja (komite) pozvala je sve građane Crne Gore da se okupe na Dvorskom trgu u prestonici u nedelju u 17 časova. Cilj okupljanja je da se, kako navode, kroz miran protest izrazi nezadovoljstvo zbog kršenja ljudskih prava građana Cetinja i Crne Gore za vreme mirnih okupljanja tokom prošlog vikenda. U pozivu se navodi da će od Dvorskog trga krenuti u šetnju cetinjskim ulicama, koje su, kako navode, proteklog vikenda bile preplavljene nesrazmernom upotrebom suzavca, gumenim mecima i drugim sredstvima prinude od kojih su neka čak i zabranjena zakonima Crne Gore.

* * * * * * * *

PS: NEDOSLEDNOST VUKA DRAŠKOVIĆA

POKRET socijalista na čijem je čelu ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, uputio je pitanje lideru SPO Vuku Draškoviću da li je za NATO ili vojnu neutralnost, patrijarha ili Mila, nezavisno Kosovo ili "srpski svet". PS je tako reagovao na intervju Draškovića za sarajevsku TV N1 za koju je ustoličenje mitropolita Jaonikija nazvao nasilnim i da iza njega stoji Moskva, iznoseći i kritike na račun Vulina rekavši da se javno zalaže za tzv. srpski svet, iza čega stoji, rekao je, vraćanje u devedesete.

- Nema dlana iz kojeg Vuk Drašković nije lizao so. Od "sečenja ruku koje dignu turski barjak" do "ja branim muslimane iz Srebrenice", od "Milošević je sunđer pun krvi" do "Milošević je šarmantan gospodin", od potpredsednika Miloševićeve vlade do najdoslednijeg NATO saveznika. Od Rusa decenijama uzima milione za Daninu platu, a od svih drugih koliko god da daju za mržnju prema Rusima - navodi se u saopštenju.

* * * * * * * *

OBJAVLjENI AUDIO-SNIMCI KOJI POTVRĐUJU DA SE NA DAN USTOLIČINjA I PUCALO

Rafali odjekivali na barikadama

OVDE je više vatrenog oružja!

Dramatični glas policajca sa barikade na prilazu Cetinju, koji svom starešini prijavljuje da na njegovom položaju odjekuju hici iz vatrenog oružja i prasak rafala zabeleženi su na policijskom audio-snimku koje je juče objavila RTCG.

Na traci je zabeležen glas šefa Centra bezbednosti Podgorica Gorana Jokića, koji je u nedelju ujutru radio-vezom upozoravao pripadnike policije da se čuju rafali na barikadama na Belvederu i izdao naređenje da primene proceduru za upotrebu vatrenog oružja.

Foto D. Milovanović

Prema podacima Uprave policije, sve se odigralo u 7,45, u nedelju ujutro. Na snimku se prvo čuje nekoliko pojedinačnih pucnjeva, a zatim i glas koji obaveštava kolege:

- Na našoj poziciji imamo upotrebu vatrenog oružja ili pirotehnike na vozilo, ne možemo da procenimo.

Potom se u razgovor uključuje Jokić, koji kaže:

- Povucite ljudstvo!

Na snimku se razaznaje glas koji konstatuje: "Ovo je puška! "Čuju se i reči: "Ovde je više vatrenog oružja."

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić izjavio je nakon objavljenog snimka da oni koji žele Crnu Goru da vrate svojim interesima neće odustati od toga i da sa njima nema nikakvih pregovora. On je u svojoj objavi na "Tviteru" istakao da je jedini put pravde i istine.

Inače, Osnovno državno tužilaštvo na Cetinju formiralo je predmet povodom snimka koji je objavljen, a na kojem se čuju pucnji na Belvederu. To je saopštio rukovodilac cetinjskog Osnovnog državnog tužilaštva Duško Milanović.

BONUS VIDEO:

KOM LI SE BOGU MOLE? Miraševi raspopi uz huligane koji prave haos na Cetinju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije