MITROPOLIT JOANIKIJE KRAJ ĆIVOTA SVETOG PETRA CETINJSKOG: Bogom zaklinjem sve da se očuva mir i bratska sloga u Crnoj Gori

V. K.

01. 09. 2021. u 17:06

MITROPOLIT crnogorsko-primorski g. Joanikije kraj ćivota Svetog Petra Cetinjskog povodom predstojećeg ustoličenja na Cetinju poslao je važnu poruku narodu.

МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ КРАЈ ЋИВОТА СВЕТОГ ПЕТРА ЦЕТИЊСКОГ: Богом заклињем све да се очува мир и братска слога у Црној Гори

Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska

- Pomaže Bog svima i blagoslov i molitve Svetoga Petra Cetinjskoga i Svetoga Jovana Krstitelja i mir od ove svetinje svim vernima, celoj Crnoj Gori!

Povodom mog ustoličenja želim samo da kažem nekoliko stvari.

Kontinuitet Zetske episkopije, potom Mitropolije, iz koje je nastala Mitropolija crnogorsko-primorska, toliko je jasan i toliko ubjedljiv. Njega svedoče zetski episkopi i mitropoliti, a kasnije i mitropoliti crnogorski i crnogorsko-primorski. Ja sam 56. episkop i mitropolit ove Svetosavske mitropolije koja je ustanovljena prije 800 godina, a 41. mitropolit crnogorsko-primorski koji se istoličava u Cetinjskom manastiru. Nijedan kontinuitet u Crnoj Gori nije toliko jasan kao ovaj, nijedno pravo nije toliko jasno i blistavo i neporecivo kao ovo. Pravo na ustoličenje u ovoj svetinji pripada ne samo meni, nego celom sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu Mitropolije crnogorsko-primorske. Ako neko osporava to pravo, a posebno oni koji se stalno pozivaju na državu kao zastupnici i čuvari države, neka pokušaju da to pravo ospore putem zakona i putem legitimnih institucija i procesa, koji se mogu tim povodom pokrenuti.

Naravno, ovog puta ja želim, i Bogom zaklinjem sve, da se očuva mir i bratska sloga u Crnoj Gori. Ustoličenje Mitropolita je u ovom slučaju isključivo verski čin i njemu ne treba pridavati nikakve političke oznake. U ovoj više nego napetoj situaciji na Cetinju i u Crnoj Gori, mi smo željeli da maksimalno doprinesemo miru i stabilnosti Crne Gore, da se ne zapodeva svađa i razdor među braćom, posebno ne na Cetinju. I zbog toga smo prihvatili preporuke pametnih ljudi, dobronamjernih, da ovaj skup bude isključivo verskoga karaktera, da ga smanjimo, ali da se nikako ne izgubi njegova suština. Biće sveštenstvo, biće predstavnici crkvenih opština i nekoliko gostiju i to je sve što se tiče našega skupa. Ali i pored te skromnosti, ovaj će skup biti i miran i blagosloven, i nadamo se, da će zaista se ispuniti naša želja, da sve prođe mirno i da svako ko dođe toga dana na Cetinje ponese mir u svojoj duši, a ne mržnju i rat.

Dolazi nam Njegova svetost Patrijarh srpski g. Porfirije, da poseti Crnu Goru i da donese mir i blagoslov Crnoj Gori, kao i svi njegovi prethodnici, a veliki broj srpskih patrijaraha je kroz istoriju posećivao i Crnu Goru i Cetinjski manastir. Ja sam ovde hirotonisan uz blagoslov našeg blaženopočivšeg Mitropolita rukom svetog Patrijarha Pavla, pre pune 22 godine ovde u Cetinjskom manastiru. Ovog puta imamo važne goste i pozivam sve da u miru i sa radošću dočekamo ugledne goste iz drugih pomjesnih pravoslavnih svetih Božjih crkava, koji nam dolaze na ustoličenje. Dolaze nam predstavnici, arhijereji Božiji, iz Jerusalimske patrijaršije, iz Ruske pravoslavne crkve, Ukrajinske pravoslavne crkve, Ruske zagranične crkve, Poljske pravoslavne crkve, Bugarske pravoslavne crkve, Pravoslavne crkve čeških i slovačkih zemalja i Albanske pravoslavne crkve, može biti da će doći još neki drugi važni gosti iz drugih pomjesnih crkava.

Mi želimo da Cetinje bude grad u koji se rado dolazi, a ne grad koji se zbog incidenata i raznih problema zaobilazi. Cetinjski manastir je mjesto gde se mirimo i ustoličenje episkopa, mitropolita, treba da donese mir i spokoj i ovome Svetome hramu i celom narodu u Crnoj Gori. To je naša želja.

Neka Božji blagoslov, blagoslov desnice Svetoga Jovana Krstitelja i sila Časnoga i životvornoga krsta, blagoslov Svetoga Petra Cetinjskoga bude na svima, na svim vernim, na svim građanima Crne Gore i na celoj Crnoj Gori. Amin, Bože daj i sada i uvek i u vekove vekova. Amin!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina