IZ NEPALA DO POSLA NA OBALI JADRANA: Poslodavci na crnogorskom primorju angažuju radnike iz celog sveta da rade tokom letnje sezone

Z. Z.

25. 08. 2021. u 08:38

TRAŽI se radnik više duž primorja. U ugostiteljskim objektima, buticima, prodavnicama, gotovo na svakom koraku istaknuto je obaveštenje "Potreban radnik".

ИЗ НЕПАЛА ДО ПОСЛА НА ОБАЛИ ЈАДРАНА: Послодавци на црногорском приморју ангажују раднике из целог света да раде током летње сезоне

Foto AP

Ponegde su i konkretniji pa kažu da nije potrebno iskustvo, da primaju početnike, da je obezbeđen smeštaj i obrok.

Inače, u lokalima malo gde se čuje domaći akcenat. Uglavnom su radnici iz država regiona: Srbije, Bosne, pa i Severne Makedonije. Zatekne se i poneki sezonac iz susedne Hrvatske.

- Ovde dolazim da radim kod istog poslodavca, unazad nekoliko godina. Dobro mi je u Sutomoru. Plata je redovna, smeštaj i hrana obezbeđeni. Ima i pomalo bakšiša. Sve u svemu, dobro je - ispričao nam je Alen iz Hrvatske.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, od početka godine do prve polovine avgusta izdato je skoro 1.500 dozvola za sezonsko zapošljavanje. Najviše dozvola dobili su sezonci iz država regiona, ali ima i onih koji su došli da rade u Crnu Goru iz Tajlanda, Nepala, sa Mauricijusa, Kube...

- Tradicionalno najviše dozvola za sezonski rad - 844 izdato je državljanima Srbije. Iz Bosne i Hercegovine stiglo je 178 sezonaca, sa Kosova 166, kao i 86 iz Severne Makedonije, te 40 iz Albanije. Takođe, izdato je i nekoliko dozvola radnicima iz Hrvatske - saopšteno je iz resora na čijem je čelu ministar Sergej Sekulić.

Takođe je navedeno da je na sezonskim poslovima 39 Ukrajinaca, 25 iz Turske, 16 iz Rusije, šest iz Italije, pet odnosno četiri sezonca iz Belorusije i Gruzije.

- Imamo u evidenciji i po dva državljanina sa Kube, iz Slovačke, Mađarske, a po jednog sezonskog radnika iz Egipta, Francuske, Izraela, Kine, Kazahstana, Meksika, Moldavije, sa Mauricijusa, iz Nepala, Poljske, Tajlanda, Češke, Španije - precizirano je u izveštaju MUP-a.

Dozvole za rad i privremeni boravak izdaju se do šest meseci. Ako zahteva posao, objašnjavaju u Ministarstvu, dozvola se može produžiti dva meseca kod istog ili drugog poslodavca. To znači, zaključuje se u saopštenju, da radna dozvola može važiti maksimalno osam meseci u toku jedne godine.

DOMAĆI RADNICI

- PREMA podacima Zavoda za zapošljavanje, a na osnovu prijava iz opštinskih biroa rada, ove godine na sezonskim poslovima angažovano je 6.425 crnogorskih građana. Takođe, prema statistici Zavoda nezaposlenih, na kraju jula je bilo gotovo 55.000, pa je stopa nezaposlenosti preko 25 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda