CRKVA SE NEĆE MEŠATI U POLITIKU: Beseda novoizabranog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija kod Berana

M. S.

01. 08. 2021. u 19:43

CRKVA se neće mešati u političke procese, ali smo morali prošle godine kada se politika umešala u crkveni život.

ЦРКВА СЕ НЕЋЕ МЕШАТИ У ПОЛИТИКУ: Беседа новоизабраног митрополита црногорско-приморског Јоаникија код Берана

Foto: Fejsbuk

Tada su hteli da narodu oduzmu svetinje. Udarili su na čast i obraz. Morali smo se izboriti. Svaka partija u Crnoj Gori ima svoje interese, a mi se kao Crkva u to nećemo mešati.

Ovako je u nedelju u selu Glavaca kod Berana besedio novoizabrani mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije na osveštanju crkve Svetog Nikole.

- Mogu ljudi različito misliti i opredeljivati se, biti u različitim partijama i strankama. To je sve legitimno. Neka rade o dobru svi, pa neka se nadmeću u dobru, a ko bude bolji neka ga narod podrži - kazao je mitropolit Joanikije.

On je napomenuo, govoreći o komunizmu u Crnoj Gori, da se sva komunistička priča i skalamerija u našoj državi srušila kao kula od karata.

- Sve što su radili, sve im propade. Ostadosmo bez fabrika i njihovih špijuna i doušnika, ali, s druge strane, ostade narod dosta osiromašen, prevaren i izvaran. No, nismo očajavali, imao se kome narod vratiti, a to su bile njihove svetinje, ognjišta i domovi. Vratili smo se svojoj veri i jedni drugima, a to je mnogo važno. Ipak, oduvek mi je bilo neshvatljivo da je narod koji ima toliko svetitelja, toliko crkava i mučenika zaboravio na veru i zapostavio je. Tako lako odstupiti od vere je čudno. Ali, Bogu hvala, nisu svi odstupili. Dolazi neko novo vreme - kazao je mitropolit Joanikije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024