ANTISRPSKA RETORIKA UMESTO EKOLOGIJE: "Filmski" festival na Žabljaku izazvao buru, organizator Srbe nazivao "primitivcima"

M. S.

27. 07. 2021. u 15:25

I OVE godine, sedmi put po redu, na obali Crnog jezera održaće se "Green Montenegro international film fest".

АНТИСРПСКА РЕТОРИКА УМЕСТО ЕКОЛОГИЈЕ: Филмски фестивал на Жабљаку изазвао буру, организатор Србе називао примитивцима

Foto: Jutjub/A1TV Montenegro/Curzon

Manifestacija koja bi sudeći po svom nazivu trebala da prezentuje ekologiju, održivi razvoj, sklad čoveka i prirode, očuvanje životne sredine, sve ono što Žabljak kao ekološka prestonica Crne Gore nudi i čemu kao takav teži.

Međutim, lokalna samouprava u saradnji sa režiserom Danilom Marunovićem koji se potpisuje na društvenim mrežama kao organizator festivala odlučila je da festival otvori bosansko-hercegovačkim filmom ,''Kvo vadis Aida''. Za one koji nisu upoznati radi se o filmu koji se bavi tematikom rata u Bosni i Hercegovini, konkretno Srebrenicom, koja je u prethodnih mesec i nešto dana izazivala podeljene i oprečne reakcije u crnogorskom društvu, saopšteno je iz SNP Crne Gore, iz koje pitaju ''gospodu iz lokalne samouprave kakvim su se pobudama i ciljevima vodili kada su odlučili da jedan festival koji je predviđen kao promocija ekologije otvore sa filmom u kojem se prikazuju ubistva, silovanja, deportacije''.

Foto: Green Montenegro international film fest

REŽISER

Danilo Marunović, izuzetno blizak DPS, poznat je po akandaloznim stavovima, na račin Srba.

Učesnike litija na svom FB profilu nazivao je ''čoporom sa poluartikulisanim kricima'', ''primitivcima'', a pišući o ''rici za Kosovom'', ''tuđim srpskim zastavama'', ''pjanim srpskim nacionalistima'', jasno je stavio do znanja šta misli o svojim Srbima...

Zar je obala Crnog jezera mesto gde se trebaju prikazivati filmovi ovakve sadržine, pitaju se iz SNP uz konstataciju da je ovaj film izazvao brojne i oprečne reakcije u regionu.

Ovako je Marunović pisao o litijama/Foto: Fejsbuk

 

- Njegovo prikazivanje je zabranjeno u bioskopima u Republici Srpskoj, upravo što sadrži niz neistina i brojne scene koje na eksplicitan način optužuju i stigmatizuju jedan cijeli narod za sva ratna dešavanja na području bivše Jugoslavije, u ovom slučaju srpski narod. Pitamo predsednika opštine Veselina Vukićevića, direktoricu TO Žabljak Vanju Šarović, organizatore festvala da li osećaju trunku odgovornosti što će se u udarnom terminu kada ogorman broj turista boravi na Crnom jezeru prikazivati jedan ovakav film. Da li je ovo dobrodošlica brojnim turistima iz Srbije i Republike Srpske koji ovih dana borave u Žabljaku? I na kraju, poštovani predsedniče Opštine, vi ste predsednik svih građana Žabljaka, pa i onih 1474 građanina koji su se na prethodnom popisu izjasnili kao Srbi i koji čine bezmalo skoro 50 odsto stanovnika Žabljaka. Brojni od njih su izgubili svoje najmilije, rođake, kumove, bratstvenike, prijatelje u prethodnom bratoubilačkom ratu. Ovakva filmska ostvarenja ne vode ka pomirenju već pokušavaju da čitav jedan narod kolektivno okrive za sva ratna dešavanja a vi ste ovim potezom povredili osećanja brojnih vaših sugrađana, kažu iz SNP pozivajući lokalnu samoupravu i organizatore festivala da se najvljeni festival zadrži na polju ekologije, što mu je i primarni cilj i da odustanu od prikazivanja filma, jer će se na taj način samo uzburkati strasti u Žabljaku, u jeku turističke sezone.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista