SRBI SU MU NAJVEĆI TRN U OKU: Nove zapaljive izjave Đukanovića - jačanje naše zemlje ga plaši

Novosti online

26. 07. 2021. u 15:28

PREDSEDNIK Crne Gore Milo Đukanović je izjavio da Srbija pokušava da dokaže da je Crna Gora srpska država i da kroz svoju državnu politiku dovodi u pitanje crnogorsku nezavisnost.

СРБИ СУ МУ НАЈВЕЋИ ТРН У ОКУ: Нове запаљиве изјаве Ђукановића - јачање наше земље га плаши

Foto: V. K./Tanjug/DPS/Služba za odnose sa javnošću/Ilustracija

- Zato je jako važno da se završi sa iluzijama da je moguće menjati granice na Zapadnom Balkanu. Kada se Srbija odrekne takve svoje aspiracije prema Crnoj Gori, verujem da ćemo moći da se poslužimo iskustvom saradnje Češke i Slovačke - rekao je Đukanović u intervjuu za slovačku televiziju TA3.

Zanimljivo je da se ponovo od prozapadnih političara na Balkanu čuje kako se granice na Balkanu ne smeju menjati, samo nekoliko decenija nakon što su od Srbije otimani delovi teritorije, a politika samoopredeljenja predstavljala osnovu zapadne politike na Balkanu.

Njegova vizija je, kako kaže, da Crna Gora i Srbija imaju odnos poput Češke i Slovačke, a zvanična Podgorica se, kako napominje, trudi da sačuva šansu za takav odnos u budućnosti.

Nažalost, kako je kazao, on vidi problem u Beogradu koji, prema njegovim rečima, traje vekovima.

- Srbija pokušava da dokaže da je Crna Gora srpska država, da su Crnogorci zapravo Srbi, da ne postoji crnogorska crkva, kultura. Permanentan je viševekovni napor iz Srbije, kojeg artikuliše velikosrpski nacionalizam da prisvoji Crnu Goru i učini je delom srpskog državnog nacionalnog i kulturnog identiteta, zato su i bili protiv crnogorske nezavisnosti - izjavio je Đukanović.

Dodaje da je lakše nositi se sa velikosrpskim nacionalizmom dok on, kako kaže, dolazi iz nekih akademskih ili drugih krugova, ali je problem, napominje, kada taj nacionalizam dobije svoje uporište u državnoj politici Srbije.

Napominje da nema sumnje da će Crna Gora ostati nezavisna i stabilna na putu u Evropsku uniju, i da je ubeđen da će Crna Gora biti prva naredna članica EU, jer je, kako tvrdi, najdalje odmakla u procesu pregovora.

Mišljenja je i da EU mora ofanzivnije da se vrati na Zapadni Balkan, gde je Rusija, kako dodaje, veoma prisutna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (17)

DAVOS 2024: Ciljevi održivog razvoja kao put ka boljem svetu za sve