VODA TEČE AZBESTNIM CEVOVODOM: Problem žitelja Pljevalja sa vodosnabdevanjem - između ostalog i zbog loših cevi

M. DROBNjAK

26. 07. 2021. u 09:58

IAKO se iz upotrebe odavno zbog štetnosti izbacuju azbestne cevi, u pljevaljskom vodovodu one pokrivaju dužinu od oko 25,5 kilometara, od toga od izvorišta u Odžaku nepunih 19 kilometara.

ВОДА ТЕЧЕ АЗБЕСТНИМ ЦЕВОВОДОМ: Проблем житеља Пљеваља са водоснабдевањем - између осталог и због лоших цеви

Foto Vododvod Pljevlja

Kako bi građani Pljevalja pili zdravu vodu, neophodno je da se izgradi novi cevovod, međutim za ove radove trebalo bi izdvojiti više od sedam miliona evra.

Osim dovodnog vodovoda iz Odžaka, preko pet kilometara azbestnih cevi nalazi se na vodovodu od izvorišta Jugoštice do bazena na Bogiševcu.

Azbest je imao široku upotrebu u građevinarstvu između 1950. i sredine osamdesetih godina prošlog veka, kada su cevi od ovog materijala i cementa postavljene u vodovodne sisteme i u svim zemljama bivše Jugoslavije. Poznato je da se već od 1980. godine više ne koriste azbest-cementne cevi, kao i da se one u svim vodovodima postepeno napuštaju jer, između ostalog, teško je na tržištu pronaći rezervni materijal za održavanje i dogradnju, navedeno je u Izveštaju o radu "Vodovoda".

Foto Vododvod Pljevlja

Predsednik Opštine Pljevlja Igor Glubović, nedavno je na sednici lokalnog parlamenta izjavio da Pljevljaci piju najgoru vodu u državi i da su Pljevlja u velikom problemu kada je u pitanju vodosnabdevanje. On je kazao da je to zbog toga što se trideset godina taj problem gurao pod tepih.

- Dokazivali smo ko je veći Srbin, veći Crnogorac, veći Bošnjak, ko više voli staru, a ko novu državu, ko više voli džamiju a ko crkvu, a voda je godinama ostajala onakva kakva jeste. Pijemo vodu iz Otilovićkog jezera koja se tretira na postrojenju za preradu pitke vode Pliješi. Imamo Breznicu koja je takva kakva je, imamo Jugošticu. Kada sve to saberemo imamo nekvalitetnu vodu - rekao je nedavno Golubović.

PLUŽINE I PETNjICA

U CRNOJ Gori vodu iz azbestno-cementnih cevi trenutno ne piju samo stanovnici Plužina i Petnjice, iako je zabrana stavljanja u promet i upotreba azbestnih vlakana uvedena Zakonom o životnoj sredini 2016. godine. Zbog mogućeg kancerogenog dejstva, taj materijal je u EU zabranjen još 2005. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)