SMENJUJU MINISTARKU ZBOG JUNAKINJE OTPORA: Politička bura u Crnoj Gori izazvana unapređenjem učiteljice Rade Višnjić iz Bara

B. DABIĆ

19. 07. 2021. u 19:48

TEK što je diplomiranoj učiteljici Radi Višnjić, poznatoj po otporu bivšoj vlasti u Crnoj Gori, namenjena fotelja vršioca dužnosti direktora Osnovne škole "Jugoslavija" u Baru, deo političkih stranaka najavljuje da će zbog ovog "nameštenja" tražiti smenu ministarke prosvete Vesne Bratić.

СМЕЊУЈУ МИНИСТАРКУ ЗБОГ ЈУНАКИЊЕ ОТПОРА: Политичка бура у Црној Гори изазвана унапређењем учитељице Раде Вишњић из Бара

Foto in4s.net

Prema rešenju ministarke Bratić, Rada Višnjić, koja je suspendovana prošlog oktobra zbog toga što je pozivala učenike na moleban, vraćena je na posao i unapređena direktorskim mestom. Imenovana je na period od šest meseci, počev od 12. jula.

Ovaj gest Ministarstva prosvete, međutim, izazvao je novu buru u uzburkanim političkim vodama Crne Gore. Glas protiv ovog kadrovskog rešenja podigle su gotovo sve opozicione partije, a sličnih tonova ima i u vladajućoj većini. Višnjićevoj se zamera da nije ličnost koja simbolizuje nepristrasnost i građansko opredeljenje.

Iz SDP Bar smatraju da odluku može da donese samo neko ko ne misli dobro miru i stabilnosti gradu i državi, a liberali ocenjuju da je imenovanje Rade Višnjić - skandalozno.

Najdalje je otišla opoziciona Socijaldemokratska partija koja je najavila je da će pokrenuti interpelaciju za smenu ministarke Vesne Bratić zbog, kako navode, skandaloznih imenovanja čelnika obrazovnih institucija. Raško Konjević je na "Tviteru" podelio i nekoliko tvitova nove direktorke barske škole, za koje smatra da je diskvalifikuju za ovo mesto.

"Očekujemo podršku svih političkih subjekata koji su iskazali javno neslaganje sa ovakvom antigrađanskom kadrovskom politikom", saopštili su iz SDP-a.

Rada Višnjić suspendovana je u oktobru prošle godine zbog pozivanja učenika u hram SPC u Baru. Široj javnosti ona je postala poznata nakon što su njeni učenici na času likovnog crtali štrumpfa čija je pozadina bila u bojama trobojke.

Protiv nje je pokrenut disciplinski postupak. U januaru je dobila uslovni otkaz, da bi u oktobru, nakon upućivanja poziva učenicima da dođu na moleban, bila suspendovana s posla.

NEPRIMEREN ČIN

POTPREDSEDNIK pokreta URA Goran Đurović kazao je da se ova stranka oštro protivi odluci ministarke Bratić.

- Imenovanje Rade Višnjić neprimeren je čin koji narušava vrednosti građanske Crne Gore i države koja stremi ka potpunoj depolitizaciji i profesionalizaciji svog školstva - saopštio je Đurović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna