OSUDITI I ZLOČINE NAD BOŠNJACIMA: Stranka pravde i pomirenja o Rezoluciji Demokrata o genocidu u Pivi i Velici

M. S.

18. 07. 2021. u 21:01

STRANKA pravde i pomirenja oglasila se povodom najave poslanika Demokratske Crne Gore.

ОСУДИТИ И ЗЛОЧИНЕ НАД БОШЊАЦИМА: Странка правде и помирења о Резолуцији Демократа о геноциду у Пиви и Велици

Foto: SSP

- Upućivanje predloga razolucije o genocidu u Pivi, kada je 1943. godine ubijeno 1.290 civila, od čega oko 550 dece kao i u Velici kada je 1944. godine ubijeno 550 civila, loš je i pogrešan pokušaj institucionalnog obeležavanja ratnih zločina počinjenih na teritoriji Crne Gore u njenoj modernoj istoriji.

Uzimajući u obzir pijetet samih žrtava nećemo tretirati pravnu kvalifikaciju zločina, iako je vidljivo politikanstvo u samom nastupu poslanika Demokratske Crne Gore, ali taj segment ćemo ostaviti istoričarima. Ono što nikako ne možemo ostaviti po strani jesu pitanja zašto je predložena rezolucija izostavila monstruoznije zločine i veće pokolje koji su se desili nad bošnjačkim stanovništvom u Crnoj Gori i predstavlja li ova inicijativa Demokrata znak da ćemo svaka dva meseca slušati neumesne rasprave, manipulaciju žrtvama i ciljano podgrevati međunacionalne tenzije koje za cilj imaju skupljanje jeftinih politički poena - kažu iz SPP.

Iz SSP pitaju “jesu li Demokrate odustale od svoje politike izazivajući nemir i gorčinu svojim postupcima i širom otvarajući vrata novoj kampanji podela u crnogorskom društvu?”

TRETIRATI SVE ZLOČINE

USVAJANjEM rezolucije koja tretira sve zločine naci fašizma skupština Crne Gore potvrdiće svoju snažnu volju i rešenost da se doprinese utvrđivanju pune istine o naci fašistički i etnički motivisanim zločinima kako se tragična stradanja ljudi, etničkih, verskih i drugih grupa nikada i nigđe nebi ponovila. U suprotnom, selektivnim tretiranjem zločina otvorićete vrata novim podelama u Crnoj Gori - tvrde iz SPP.

- Kako drugačije objasniti nastupe, izlaganja, amandmane i poruke koje su vaši poslanici uputili prilikom definisanja i usvajanja rezolucije kojom se osuđuje genocidu u Srebrenici ali i svi ostali zločini na teritoriji bivše Jugoslavije bez izuzetka?

Nismo primetili u javnom diskursu da je neko iole relevantan javnosti negirao ili relativizirao monstruozna ubijanja civila u Pivi ili Velici da bi vam to bio povod za inicijativu i za nedosledan stav i nameru da se u Skupštini Crne Gore tretiraju samo zločini počinjeni u Pivi i Velici, a ciljano izostave oni u Bukovici i Šahovićima kao i svi drugi zločini počinjeni na teritoriji Crne Gore. Ima li krvavijeg i monstruoznijeg zločina da je počinjen na teritoriji Crne Gore u njenoj istoriji i ako se već tretiraju zločini počinjeni u Crnoj Gori zašto je izostavljen najkrvaviji i najbrutalniji od svih - pitaju se iz Stranke pravde i pomirenja.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024