SINDIKAT POKRENUO INICIJATIVU ZA RATIFIKACIJU: Crna gora nije prihvatila konvenciju koja štiti radnike od svih oblika nasilja

B. DABIĆ

18. 07. 2021. u 14:37

IAKO je Konvencija Međunarodne organizacije rada o nasilju i uznemiravanju u svetu rada počela sa primenom 25. juna, Crna Gora je još nije ratifikovala.

СИНДИКАТ ПОКРЕНУО ИНИЦИЈАТИВУ ЗА РАТИФИКАЦИЈУ: Црна гора није прихватила конвенцију која штити раднике од свих облика насиља

Foto: Luka bar

Samostalni sindikat radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore uputio je 16.jula ministarstvu ekonomskog razvoja inicijativu  za pokretanje postupka ratifikacije Konvencije Međunarodne organizacije rada MOR. Inače, Samostalni sindikat radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore predstavlja granski sindikat pomoraca i dokera Crne Gore i članica je Međunarodne transportne federacije (ITF). Takođe, jedan je  od osnivača Evropske transportne federacije (ETF). Granski sindikat pomoraca i dokera Crne Gore je podržao globalnu kampanju Međunarodne transportne federacije.

Predsednik Samostalnog  sindikata radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore  Agim Mila u pismu adresiranom na ministarstvo ekonomskog razvoja,  ministra Jakova Milatovića navodi da je  Konvencija Međunarodne organizacije rada (MOR) broj 190, kao i Preporuka  (R206) o nasilju i uznemiravanju u svetu rada su počele sa primjenom 25.juna.

- Konvencija 190 i Preporuka 206 su prvi međunarodni pravni standardi koji posebno priznaju pravo svih na svet rada bez nasilja i uznemiravanja, uključujući rodno zasnovano nasilje i uznemiravanje. Konvencija široko definiše pojam nasilja i uznemiravanja, koji uključuje ne samo fizičko i verbalno zlostavljanje, već i psihosocijalne rizike i nasilne radne prakse. Konvencija štiti sve radnike u formalnoj i neformalnoj ekonomiji, uključujući volontere, pripravnike i pripravnike, i jasno utvrđuje ulogu vlada i socijalnih partnera u sprečavanju, rešavanju i otklanjanju nasilja i uznemiravanja. Uključuje zaštitu od nasilja i uznemiravanja od strane trećih lica, kao i zaštitu od uticaja nasilja u porodici u svetu rada. U bilo kojim okolnostima, ratifikacija i pravilna primena C190 i R206, bile bi hitne za rešavanje pošasti nasilja i uznemiravanja u svetu rada, navodi se u pismu koje potpisije predsednik Samostalnog  sindikata radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore  Agim Mila .

Na osnovu globalne kampanje ITF-a za ratifikaciju C190, Sindikat poziva Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore, kao nadležno ministarstvo za poslove rada, da preduzme formalne korake za ratifikaciju Konvencije Međunarodne organizacije rada broj 190. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona