HOĆE NOVU VLADU I PREMIJERA: Danas treća runda pregovora parlamentarne većine, Demokratski front ne prihvata "šminkanje pokojnika"

V. KADIĆ

19. 07. 2021. u 08:38

UOČI treće runde pregovora parlamentarne većine o prevazilaženju duboke politike krize, koja je najavljena za danas, Demokratski front ne odstupa od svog čvrstog stava da je za izbor nove vlade i novog premijera.

ХОЋЕ НОВУ ВЛАДУ И ПРЕМИЈЕРА: Данас трећа рунда преговора парламентарне већине, Демократски фронт не прихвата шминкање покојника

Foto Vlada Crne Gore

- Mi smo za izbor nove, političke vlade, koja bi u procentualnom smislu zadovoljila rezultate glasanja od 30. avgusta. Eksperti u Vladi bili su najmanje eksperti. Nije dovoljno završiti fakultet i neki radni angažman na nekoj berzi da sebe predstavite kao eksperta. Uglavnom se to vidi po rezultatima na unutrašnjem i spoljašnjem planu. Oni koji smatraju da treba da bude neka rekonstrukcija, šminkanje pokojnika, moraće da obrazlože kakvi su to modeli, na čemu su zasnovani, ali DF su neprihvatljivi - izjavio je Milan Knežević, jedan od lidera ovog političkog saveza.

Za njega u slučaju da ne dođe do rešenja treba da usledi tehnička vlada i dogovor šta ona treba da pripremi - popis, čišćenje biračkog spiska i na kraju izbori.

Rekonstrukcija Vlade je opcija koju zagovara Demokratska Crne Gora. Njen lider Aleksa Bečić poručio je da premijer Zdravko Krivokapić ima njegovu podršku.

- Onima koji smatraju drugačije poručujem da sa Demokratskom partijom socijalista mogu da skrate mandate Skupštini ili da sruše Vladu. Niko ne može biti stoprocentno u pravu zato je rešenje u onome što je sredina, a to je, ponavljam, rekonstrukcija i istinsko osnaživanje ove vlade kao plod parlamentarne većine i premijera - kazao je Bečić.

Prvi sastanak partija vlasti održan je 24.juna na inicijativu lidera Demosa i Socijalističke narodne partije, Miodraga Lekića i Vladimira Jokovića. Već tada čelnici DF-a su odbili mogućnost rekonstrukcije Vlade na čijem bi čelu ostao premijer Krivokapić, poručujući da ako ne bude saglasnosti o novom kabinetu, najkasnije do kraja godine treba organizovati vanredne parlamentarne izbore. Ni na drugom sastanku nije bilo pomaka u rešavanju krize. Novitet je bio predlog jednog od lidera DF Andrije Mandića, da premijersku funkciju preuzme neko iz koalicije "Mir je naša nacija", a da predsednik Skupštine Crne Gore bude s liste "Za budućnost Crne Gore". DF je za novog premijera predložio Miodraga Lekića, predsednika Demosa, što je za Demokrate ostalo neprihvatljivo.

MILU NEMA POVRATKA

MILAN Knežević je kategoričan da se DPS i Milo Đukanović posle novih izbora neće vratiti na pozicije vlasti.

- Milo Đukanović se nikada više u političkom smislu neće vratiti. Ovde je sledeći problem, zašto izvršna vlast nije počela demontažu sistema počev od Đukanovića. On se na proslavi Dana državnosti ponašao kao da je u svojim najboljim godinama, ohrabren totalnom konfuzijom za koju nije kriv DF - naglašava Knežević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024