TURCI TRAŽE SUBVENCIJE: Nikšićka železara "Toščelik" mesecima ne proizvodi, radnici u neizvesnosti

I. D. S.

18. 07. 2021. u 19:24

PROIZVODNjA u nikšićkoj železari, kojom upravlja turski "Toščelik", obustavljena je još u martu, a pokretanje pogona ne očekuje se pre sledećeg meseca.

ТУРЦИ ТРАЖЕ СУБВЕНЦИЈЕ: Никшићка железара Тошчелик месецима не производи, радници у неизвесности

Rampa na ulazu u nikšićku železaru / Foto onogošt.me

Iako je iz ambasade Turske poručeno da "Toščelik" neće napustiti tu fabriku, iz Sindikata železare poručuju da su radnici u neizvesnosti, te da ne znaju kakva ih sudbina očekuje. Kako bi se proizvodnja ponovo pokrenula, Turci od države traže pomoć od šest miliona godišnje. Ovakvi zahtevi naišli su na negodovanje iz Radničke partije.

Uslovi u kojima bi nikšićka fabrika trebalo da nastavi proizvodnju trenutno su tema pregovora Ministarstva ekonomskog razvoja i menadžmenta "Toščelika". Zasad su pregovorima jedino utanačili smanjenje plate radnicima, pa je umesto za 30 odsto zarada smanjena 10 odsto.

Prema rečima turske ambasadorke Songul Ozan, jako je bitno da oko 280 radnika nastavi da radi i dodaje da je "Toščelik" jedna od najvažnijih turskih kompanija u proizvodnji čelika i svetski brend i njihovo prisustvo je dobro za Crnu Goru. Spekuliše se da oni žele da odu, ali nema ništa od toga.

Prema rečima ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića, menadžment "Tosjali grupe" koji upravlja železarom već devet godina, zahteva da im država obezbedi subvenicije od pet do šest miliona evra godišnje kako bi nastavili proizvodnju.

Ovakav zahtev, smatra Maksim Vučinić iz Radničke partije, neprincipijelni su. Kako navodi, menadžment voli da stavi do znanja da je fabrika u 100 odsto privatnom vlasništvu, ali kada je u pitanju pomoć države, ne ustručavaju se da traže povlastice mnogo veće od onih koje je Železara imala dok je bila državna.

- Njihov dosadašnji način poslovanja ne služi na čast ni lokalnom preduzeću, a kamoli firmi "Tosjali holdinga". Ono što je zabrinjavajuće jeste da li će menadžment "Toščelika" nastaviti lošu praksu odnosa sa radnicima i da li će konačno uozbiljiti proizvodnju - poručio je Vučinić.

NISKE PLATE I MALO ZAPOSLENIH

PREDSEDNIK sindikata "Toščelik" Željko Rabrenović saopštio je da su njihovi zahtevi prema menadžmentu kompanije, a i prema Vladi, da fabrika radi, a da radnici primaju plate od kojih mogu da žive. On je kazao da je nastavak poslovanja železare u dosadašnjim uslovima gotovo neodrživo i da treba promeniti mnogo toga, a tu podrazumeva angažovanje nove radne snage i povećanje zarada, koje trenutno iznose 350-400 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere