MITROPOLIT CRNOGORSKO-PRIMORSKI JOANIKIJE PORUČIO: Promovišemo ljubav i obnavljamo pamćenje sa Rusijom

M.S.

12. 07. 2021. u 16:05

NOVOIZABRANI mitropolit crnogorsko-primorski na molitvenoj proslavi Petrovdana u Cetinjskom manastiru održao je sabornu besedu povodom velikog hrišćanskog praznika, i dolaska mitropolita kemerovskog i prokopijevskog g. Aristarha.

МИТРОПОЛИТ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКИ ЈОАНИКИЈЕ ПОРУЧИО: Промовишемо љубав и обнављамо памћење са Русијом

foto: Mitropolija crnogorsko-primorska

Svetom arhijerejskom liturgijom kojom je načalstvovao Mitropolit kemerovski i prokopijevski g. Aristarh iz Ruske pravoslavne crkve, a sasluživali su izabrani Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije i Episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički g. Kirilo sa sveštenstvom i sveštenomonaštvom, u Cetinjskom manastiru gde je saborno i molitveno proslavljen praznik Svetih apostola Petra i Pavla - Petrovdan.                             

foto: Mitropolija crnogorsko-primorska

                                               

Izražavajući veliku radost što u ovom petrovdanskom sabranju učestvuje i Mitropolit kemerovski i prokopijevski g. Aristarh, koji je više puta dolazio u Crnu Goru, posećujući blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija i Eparhiju budimljansko-nikšićku, ali i predvodeći litiju za praznik Svetoga Vasilija Ostroškog u Nikšiću, mitropolit Joanikije je istakao da je Mitropolit Arostarh učinio mnogo za povezivanje Crne Gore sa njegovom Eparhijom.

- Naša Cetinjska bogoslovija se pobratimila sa bogoslovijom u njegovoj Mitropoliji. Iako je naš dragi vladika u dalekom Sibiru, svojom ljubavlju, učinio je njegov narod i njegovu eparhiju nama veoma bliskom, i to je velika radost. Iz hladnog Sibira došla nam je toplina vere i ljubavi, dobrote i bratskog osećanja, koje ne mogu razdvojiti nikakve granice, jer u veri granica nema. Vera je apostolska, vaseljenska, saborna, besedio je izabrani Mitropolit Joanikije, posebno pozdravljajući Vladislava Maslenikova, ambasadora Ruske Federacije u Crnoj Gori, ističući da njegovo prisustvo ovaj praznik čini još radosnijim.

foto: MCP

- Pravo je zadovoljstvo sresti takvoga čoveka i diplomatu. Velika nam je radost što je sa nama. Preko Mitropolita Aristarha i NJegove ekselencije ambasadora Vladislava Maslenikova danas je ovde prisutna i ruska država i Ruska pravoslavna crkva. Crna Gora treba da pamti stare osveštane veze sa Rusijom i ne treba da zaboravlja i mi time ne promovišemo nikakvu politiku, nego promovišemo bratsku ljubav i obnavljamo pamćenje. Na takav način gradimo i budućnost, poručio je izabrani Mitropolit Joanikije, koji je naglasio da je Mitropolit Aristarh prvi arhijerej neke od Pomesnih crkava koji nas je posetio nakon upokojenja blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija, ističući da to nije slučajno.

foto: MCP

- Vašu ljubav smo imali prilike da osetimo, i nikada iako smo dosta daleko geografski, nismo se razdvojili već dugi niz godina, otkad ste došli prvi put u Crnu Goru. Hvala Vam na vašem dolasku, ljubavi, dobroti. Hvala Vam što ste danas zajedno sa nama uzneli svoje svete molitve Gospodu, što ste načastvovli službom i što ste nam doneli radost i svojim služenjem i svojim prisustvom. Neka je blagosloven onaj koji dolazi u ime Gospodnje i sada i u ubuduća vremena. Amin, kazao je vladika Joanikije zaključivši da kroz ove susrete upoznajemo i ruski narod i daleki Sibir.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)