UGOVOR UMESTO IZBORA: Andrija Mandić izneo predlog za izlazak iz krize

M. Sekulić

30. 06. 2021. u 06:15

JEDAN od mogućih izlaza za razrešenje najteže političke krize u Crnoj Gori nakon izbora na kojima je posle tri decenije svrgnut režim Mila Đukanovića je potpisivanje koalicionog ugovora među koalicijama i partijama koje čine vlast.

УГОВОР УМЕСТО ИЗБОРА: Андрија Мандић изнео предлог за излазак из кризе

Foto Arhiva / Tanjug

Iza ovog predloga stao je jedan od lidera DF Andrija Mandić, naglašavajući da posle "izdaje vlade parlamentarna većina mora da se dogovori kako dalje, a prvo na spisku je potpisivanje takvog ugovora, kojim bi bilo obuhvaćeno održavanje redovnog popisa stanovništva do kraja godine, potpisivanje Temeljnog ugovra sa SPC"...

- Demokratski front je spreman za dogovor. Druga strana nas gura u nekakvu priču da ćemo mi da obaramo vladu - kaže Mandić, koji je potvrdio ono o čemu se uveliko šuška u političkoj javnosti da nekoliko članica autentičnih predstavnika manjinskih snaga žele da postanu deo vladajuće parlamentarne većine.

To je bilo poznatno i ranije, čak i pre izbora u Nikšiću, ali neko se potrudio da "drži" DPS na visokom procentu, a da predstavnicima manjina ne dozvoli ulazak u Vladu, tvrdi, za "Novosti", jedan poslanik DF.

Šuška se da bi novi koalicioni ugovor sadržao odredbu o obaveznom poboljšanju odnosa sa Srbijom i sa Rusijom, sa nizom mera u tom pravcu.

Razrešenje krize vrti se i oko stava predsednika Skupštine, lidera Demokrata Alekse Bečića.

- Protiv sam novih izbora, obaranja Vlade. Rešenje je u sredini, mislim da je rešenje u rekonstrukciji i osnaživanju ove vlade na način koji će obezbediti saglasnost obeju strana i da svako kadrovsko rešenje bude nešto što će imati saglasnost parlamentarne većine i predsednika Vlade, bilo da je reč o političarima, ekspertima ili političarima i ekspertima - kaže Bečić.

Lider SNP Vladimir Joković, koji je sa predsednikom Demosa Miodragom Lekićem bio inicijator prvog okupljanja lidera stranaka koje čine vlast u Crnoj Gori, zakazao je novi skup ove nedelje. Zasad je neizvesno njegovo održavanje, jer su lider DF Mandić i Knežević dobili poziv da posete Rusiju...

Inače, ostale članice parlamentarne većine jednoglasno su protiv novih izbora, ali i protiv sadašnjeg stanja koje su ocenili kao - neodrživo.

NEĆE MILA

KONSTITUENTI aktuelne vlasti neće sarađivati s Demokratskom partijom socijalista dok god je na njenom čelu predsednik države Milo Đukanović, smatra izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević. Ona ocenjuje da je Đukanović, zadržavajući funkciju šefa partije i osnažujući "tvrdolinijaše" u stranci, ograničio domete DPS koji, prema njenim rečima, više nema koalicioni kapacitet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna