ZDRAVKOVOJ VLADI SLEDI "OSVEŽENJE"?! Crnogorsku izvršnu vlast očekuje rekonstrukcija, ali prvi čovek ostaje na svom mestu

M. SEKULOVIĆ

10. 06. 2021. u 08:38

POSLE odbijanja premijera Zdravka Krivokapića da u Beogradu potpiše Temeljni ugovor sa SPC, sutradan je stigla "pretnja" iz DF, odakle je saopšteno da Vlada nema njihovo poverenje, a potom su usledile i nove optužbe na račun izvršne vlasti, tako da se u jednom trenutku naivnima učinilo da je Crna Gora nadomak pada Vlade ili novih izbora.

ЗДРАВКОВОЈ ВЛАДИ СЛЕДИ ОСВЕЖЕЊЕ?! Црногорску извршну власт очекује реконструкција, али први човек остаје на свом месту

Foto Demokrate

Međutim, traženje oproštaja od mitropolita Joanikija i tvrdnja premijera da će biti potpisan Temeljni ugovor, dovela je do blaže retorike iz redova DF, a juče je definitivno gotovo potvrđeno da će umesto izbora uslediti rekonstrukcija Vlade, ali i da će njen premijer i dalje biti Zdravko Krivokapić.

Premijer Zdravko Krivokapić smatra da je rekonstrukcija Vlade jedna od opcija ukoliko njegova inicijativa za razrešenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića ne dobije većinu u Skupštini Crne Gore.

- Da li će biti rekonstrukcije - videćemo. Sve opcije su tu. Ali ako imate samo jednu opciju, onda ne treba da igrate na tu opciju. Nama u ovom trenutku nedostaje zakon o Vladi.

Da ga imamo, ovi problemi bi bili vrlo jednostavno razrešeni - smatra Krivokapić.

Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić smatra da se definitivno mora razgovarati - i unutar parlamentarne većine, ali i da predstavnici te većine i Vlade razgovaraju.

- Demokrate će biti partner u tom procesu ako premijer Zdravko Krivokapić i Vlada procene da je Vladi potrebno "osveženje" - kazao je Bečić.

- Ako premijer i Vlada smatraju da je potrebno "osveženje", da treba osnažiti Vladu i rešiti otvorena pitanja - vidimo da su neka kadrovska pitanja već otvorena - bićemo partner i podržaćemo taj proces. Demokrate daju podršku Vladi i svemu onome što su obećali građanima 4. decembra, kad je ona izabrana.

Foto D. Milovanović

Bečić je pre nekoliko dana u jeku uzavrelih političkih strasti u Crnoj Gori kazao: "Premijer Zdravko Krivokapić ne treba da podnese ostavku, ima podršku Demokratske Crne Gore, ističući da svako ima pravo da testira Vladu".

O rekonstrukciji Vlade posle podrške koju su joj dali prošle nedelje, iz usta poslanice Božene Jelušić, čulo se da o eventualnoj rekonstrukciji može biti govora tek posle usvajanja budžeta, što je "gotova stvar", nakon izjave Milana Kneževića, jednog od lidera DF, koji je bio nedvosmislen i rekao da će glasati za budžet, čak i ako njihovi amandmani ne budu usvojeni.

- Ima nekoliko varijanti izlaska iz političke krize - rekonstrukcija Vlade, izbor nove izvršne vlasti i vanredni izbori. Najbolje rešenje bilo bi da dođe do dogovora o rekonstrukciji aktuelne vlade - kazao je Knežević.

-Rekonstrukcija Vlade podrazumeva ulazak političkih predstavnika iz parlamentarne većine u izvršnu vlast, ali i da premijer ostane Zdravko Krivokapić. Za njegovo dobro smatram da je dobro da dođe do rekonstrukcije, jer trenutni Krivokapićev kabinet, čast izuzecima, liči na situaciju poslije cunamija.

U SVAKOJ VLASTI I MANJINE

MANJINE treba da budu deo svake vlasti u Crnoj Gori - i na lokalnom i na državnom nivou - bez obzira na to ko bio na čelu vlasti. To je potrebno za jačanje građanske Crne Gore i građenje mostova saradnje i pomirenja u Crnoj Gori - napomenuo je Bečić u razgovoru sa liderom Force Nazifom Cunguom i poslanikom te partije Gencijem Nimanbeguom. - Da li će najave o rekonstrukciji Vlade koje imamo i sa strane parlamentarne većine i sa strane Vlade, otvoriti mogućnost da razgovaramo o tome da li treba koristiti svaku narednu priliku da se pokuša da manjinske partije ili deo njih postanu deo vlasti - smatram da treba.

MEDOJEVIĆA VIDI U VLADI

KNEŽEVIĆ bi voleo da Medojević uđe u tu vladu, jer bi svojim znanjem i političkim iskustvom, kako kaže, značajno doprineo njenom radu. Ovim je Knežević samo podgrejao govorkanja o tome da je Medojevićeva ostavka na mesto poslanika uvod u njegov ulazak u Vladu, koju je žestoko kritikovao od samog formiranja pa do trenutka podnošenja ostavke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)