ĆERKI DOSUDIO JEFTINIJI STAN: Dragan Borovčanin optužen za korupciju

O. MATAVULj

09. 06. 2021. u 09:19

REPUBLIČKO javno tužilaštvo (RJT) Republike Srpske podiglo je optužnicu protiv Dragana Borovčanina (69), v. d. predsednika Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu, kojom se tereti da je kao sudija u izvršnom postupku doneo nezakonitu odluku kojom je svojoj kćerki B. Đ. omogućio da za 18.381 KM kupi stan, vredan 55.145 KM.

ЋЕРКИ ДОСУДИО ЈЕФТИНИЈИ СТАН: Драган Боровчанин оптужен за корупцију

Foto Sud

Borovčaninu, koji još nije suspendovan, na teret je stavljeno krivično delo povreda zakona od strane sudije za koje je Krivičnim zakonikom RS zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora. Optužnicu je potvrdio Okružni sud u Banjaluci.

Kako saznaju "Novosti", radi se o stanu od 40,65 kvadrata koji se nalazi u Istočnom Novom Sarajevu. Stan je bio u vlasništvu firme "Rankom-inžinjering" iz Bijeljine koji je, na osnovu rešenja o izvršenju, firma "Železnica" d. o. o. Istočna Ilidža putem suda tražila radi namirenja duga.

- Optužnica Borovčanina tereti da je 7. avgusta prošle godine postupajući kao sudija Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu u izvršnom postupku, u nameri da svojoj kćerki pribavi korist i omogući joj kupovinu jednosobnog stana koji je bio predmet izvršenja, za trećinu tržišne vrednosti kćerki prodao predmetnu nepokretnost - saopštilo je Republičko tužilaštvo.

OPTUŽNICA Dragan Borovčanin, Foto Arhiva

U saopštenju se navodi da je Borovčanin time direktno prekršio odredbu 88. Zakona o izvršnom postupku koji propisuje da kupac nepokretnosti, koja je predmet izvršenja, ne može biti sudija ili drugo lice koje službeno učestvuje u postupku prodaje, kao ni njihov supružnik, ukoliko nije suvlasnik, i s njima povezana lica (preci, potomci, braća i sestre i njihovi supružnici) izvršenik i njegov supružnik, niti osoba koja po zakonu ne može steći nepokretnost koja je predmet izvršenja.

- Donošenjem nezakonite odluke o prodaji i dosudi predmetne nepokretnosti, na drugom ročištu za javno nadmetanje, kada se nepokretnost može prodati do jedne trećine vrednosti utvrđene zaključkom o prodaji, proizilazi jasna namera sudije da svojoj ćerki pribavi korist na način da joj omogući da stan koji je procenjen na iznos od 55.145 KM kupi za cenu od 18.381 KM - navodi se u saopštenju tužilaštva.

U optužnici se navodi da je, nakon što je B. Đ. uplatila celokupan iznos cene, Borovčanin 1. septembra prošle godine doneo nezakonito rešenje o dosudi kojom je stan prodao svojoj kćerki. Potom je naložio Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) u Istočnom Novom Sarajevu da izvrši upis prava vlasništva nad stanom u korist kupca sa 1/1 dela. Na osnovu toga RUGIP je dozvolio upis prava svojine u korist B. Đ., ali je 5. februara to rešenje poništeno i određeno je ponavljanje postupka. Naime, u međuvremenu je utvrđeno da je 2010. godine "Rankom-inžinjering" stan prodao licu M. G.

U PRAVOSUĐU 25 GODINA

DRAGAN Borovčanin kao sudija radi više od 20 godina. Prvo je kao krivičar radio u Osnovnom sudu u Sokocu, a nakon reforme pravosuđa četiri godine je radio kao advokat. Za sudiju Opštinskog suda u Sarajevu imenovan je u februaru 2008, da bi od aprila 2010. prešao u Okružni privredni sud u Istočnom Sarajevu. U junu 2019. imenovan je za vršioca dužnost predsednika tog suda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega