MILO I KRIVOKAPIĆ NA JUBILEJU CANU: Održana sednica odbora povodom 50 godina postojanja Crnogorske akademije nauka i umetnosti

M. S.

02. 06. 2021. u 18:48

PREDSEDNIK Crne Gore Milo Đukanović i premijer Zdravko Krivokapić zajedno su danas prisustvovali sednici odbora za obeležavanje 50 godina postojanja Crnogorske akademije nauka i umetnosti (CANU).

МИЛО И КРИВОКАПИЋ НА ЈУБИЛЕЈУ ЦАНУ: Одржана седница одбора поводом 50 година постојања Црногорске академије наука и уметности

Foto: Vlada Crne Gore

- Crnogorska akademija nauka i umetnosti, kao Hram mudrosti, sagledava sve uspehe i neuspehe svoga naroda. Sabira sva njegova iskušenja i predlaže rešenja posredstvom dokazanog profesionalizma, ali i savesnog patriotizma, jer ste vi uzor Crne Gore. Vaša znanja, kompetencije i izuzetna mudrost, ne podležu sudovima političkih mena i dnevnim predrasudama, već istinoljubivim naučnim činjenicama i savesnoj brizi za očuvanje svih vrednosti koje Crna Gora ima. Vaša misija ostaje temelj i sećanje na onu tačku otkuda smo kao narod krenuli i odgovor kamo nam valja stići - rekao je Krivokapić.

Sednici je predsedavao predsednik CANU, akademik Dragan K. Vukčević, pored Krivokapića prisustvovali su i predsednik Crne Gore Milo Đukanović, predsednik Skupštine Aleksa Bečić i ministarka prosvete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić.

Foto: Vlada Crne Gore

- Crna Gora i njeni građani nalaze na istorijskoj prekretnici. Već smo napravili iskorake ka novim pristupima savremene demokratije, ka novim prostorima osvojenih građanskih sloboda i prava, ne odustajući od evropskog puta i evropske perspektive.  Kao predsedniku Vlade, vrlo mi je stalo do Vašeg mišljenja, do Vaših predloga i zaključaka po svim pitanjima koja su otvorena ili će se otvoriti, a koja imaju za cilj da se unapredi i obogati naš sveukupni društveni život, a time i naša opšta zajednica i država. Kao Vlada želimo da Vašu akademsku blagonaklonost, dobronajernost i Vašu mudrost sasvim primimo na znanje, koje stavljamo u funkciju građanskog pomirenja i ujedinjenja, građanske solidarnosti i inkluzivnosti, u funkciju prosperiteta, koji ne sme biti doveden u pitanje od strane partikularizma, subjektivizma, iracionalizma ili uskostranačja - kazao je premijer Krivokapić, kojije naglasio da želi da ovo okupljanje rezultira plodonosnim funkcionisanjem Odbora, koji će na dostojan način obilježiti jubilej – 50 godina od osnivanja CANU.

- Pedeset leta u kojima je valjalo pedeset puta zaorati, posejati, požnjeti - sabirati plodove najvećih pregalaca, graditelja, naučnika, istraživača i umetnika, koje ovaj narod ima. Srećan Vam rad i želim da znate da je aktuelna Vlada svesna važnosti ove Institucije, da je spremna da da svoj dužni doprinos kako u ovom tako i u drugim Vašim projektima, koje doživljavamo kao održivo investiranje u budućnost naših potomaka, kazao je predsednik Vlade Zdravko Krivokapić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!