"MNOGI SU ZLONAMERNO OČEKIVALI RAZJEDINJAVANJE": Cela beseda mitropolita Joanikija u Đurđevim Stupovima

M. S.

01. 06. 2021. u 21:56

DANAS je u manastiru Đurđevi Stupovi služen Moleban blagodarenja, kojem je prisustvovao Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije, izabrani Mitropolit crnogorsko-primorski.

МНОГИ СУ ЗЛОНАМЕРНО ОЧЕКИВАЛИ РАЗЈЕДИЊАВАЊЕ: Цела беседа митрополита Јоаникија у Ђурђевим Ступовима

Foto: Facebook/Berane online

Moleban je služilo sveštenstvo beranskog namesništva i monaštvo Manastira, a Vladika Joanikije je pozdravljen od mnoštva vernog naroda.

U svom obraćanju, koje je u celini objavljeno na sajtu mitropolije, nakon odsluženog molebana, novoizabrani  Mitropolit Joanikije je kazao da je sveta Crkva ustanovila posebnu službu blagodarenja Bogu, koja je služi kada oseti, neposredno i naročito, dejstvo Božje, da je Bog uslišio ne samo naše pojedinačne molitve, nego celog naroda.

- Imamo razloga za to, jer smo pre neki dan završili sa radom Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne Crkve u Beogradu. Naša Crkva je jedna Sveta Saborna i Apostolska Crkva, i izuzetno je važno da imamo u vidu da se Sabor arhijereja sabira po obrazcu Pedesetnice, kada su Sveti apostoli bili sabrani u Jerusalimu i kada je Duh Sveti, u toku njihove molitve, sišao na njih, a to je Duh istine, pravde, ljubavi, dobrote, mira, razuma koji ukrepljuje naše slabosti. Svaki naš Sveti Arhijerejski Sabor sabira se u ime Božje i ima nešto zajedničko, suštinski, sa tim prvim saborom na Sionu, gde je Gospod prosvetlio svoje apostole; episkopi su oni koji su produžili apostolsku službu i delo u ovom svetu, a to je, zapravo, delo Hristovo. Hristos, kao glava Crkve, rukovodi i episkopima, naročito, kada se saberu da zajedno u savetu mnogih razmotre, uvide i reše probleme koji pred njima stoje - naveo je Mitropolit Joanikije.

Vladika je ocenio da se pre sabranja Svetog Arhijerejskog Sabora podiglo preko medija, mnogo prašine, insinuacija, nagađanja, podmetanja, svakakvih pakosti, gluposti, a uz to društvene mreže, smatra on, omogućavaju da se sve to brzo širi.

- Izgledalo je, mnogi su mogli steći takav utisak, ali pojedini, koji imaju dublje crkveno iskustvo znaju da su to laži i petljavine, mnogi su možda pomislili da je Crkva razjedinjena, da se razdelila na nekakve tabore, da tu više nema pomirenja, saglasnosti. Naravno, to sve utiče i na episkope, jer i episkopi su ljudi, međutim, kada se saberemo u ime Božje, u ime Hristovo i kada svu svoju misao, i želju, i volju predamo u ruke Božje i otvorimo svoje duše Božjoj blagodati i Božjoj istini da ona deluje, onda je to potpuno nova situacija - rekao je Vladika Joanikije.

U svojoj nadahnutoj besedi, Vladika je naznačio da je prelomni momenat bio kada su se sabrali sa našim novim Patrijarhom Porfirijem, u hramu Svetog Save, i kada je započela Sveta Arhijerejska Liturgija, kojoj načalstvuje Patrijarh, saslužuju episkopi ili učestvuju sabrani zajedno sa sveštenstvom i narodom.

- To je onaj momenat koji nas diže iz tame u svetlost. To je onaj momenat kada vaskrsava u nama dobrota, pravda i istina, jer smo sa Hristom, sabrali smo se u ime Hristovo, Božja blagodat počinje da deluje i sve drugačije vidimo i osećamo. Raspršuju se sve te magle i moguća neslaganja među nama slabe, naravno, i dalje svi imamo svoje mišljenje, ali to je dobra podloga za razgovor bratski. To nije opasno ako imamo dobre volje, ako hoćemo dobro i, kada se kroz različita mišljenja i različite pristupe dođe do istine, to je onda prava stvar.

- I ovog puta se, hvala Bogu, potvrdilo da Sabor raspršuje te glasine i umesto toga što su mnogi očekivali, bojim se, pojedini zlonamerno i priželjkivali sa raznih strana, oni koji ne žele našem narodu i našoj Crkvi dobro, nije bilo nikakvog razedinjavanja, nego naprotiv. Mi smo utvrdili, projavili jedinstvo Srpske pravoslavne Crkve, a time i doprineli opštem jedinstvu Crkve Božje, jedne Svete Saborne, jer, uvek, osećamo da pripadamo njoj, vaseljenskoj Crkvi. Kada čuvamo jedinstvo naše pomesne Crkve, mi čuvamo jedinstvo, doprinosimo jedinstvu celog pravoslavlja. Vidimo da su neprijatelji Crkve na pojedinim mestima već napravili neke razdore, uvek je toga u istoriji bilo. Nas je Bog od toga sačuvao - konstatovao je Mitropolit Joanikije, ističući:

- Ovo je velika radost, koja se projavila preko ličnosti našeg novoizabranog Patrijarha Porfirija, da se, ne samo sklonila svaka magla i svaka sumnja, nego što osećamo da se utvrdilo i ojačalo jedinstvo Crkve i to nam treba. To treba celom našem narodu, te sposobnosti da prevaziđemo svoje razne, pojedinačne stavove da bismo došli do najboljeg rešenja i daće Bog.

Vladika Joanikije je poručio da je teško biti naslednik blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija.

- Ali Sveti Arhijerejski Sabor je u tome bio potpuno jednodušan i ja se oslanjam na tu volju Svetog Arhijerejskog Sabora i blagoslov našeg Patrijarha i primio sam se te uzvišene, ali nadasve odgovorne i teške dužnosti. Molim sve vas za molitvenu podršku. Želim da ovde saopštim izuzetno radosnu vest. Ova Svetosavska katedra budimljansko-nikšićke Episkopije i svetinje manastira Đurđevih Stupova dobila je dostojnog Arhijereja, po mom osećanju, najomiljenijeg Episkopa u Srpskoj Crkvi, koji je poslednje godine i mesece našeg svetopočivšeg Patrijarha Pavla proveo pored njegove postelje, negujući ga više nego što bi svoga roditelja. To je naš dosadašnji Vladika vikarni Metodije, a od sada budimljansko-nikšićki Episkop Metodije (Ostojić), naš Durmitorac, jedna dobrota, ljepota. Uveren sam da dolazi mnogo bolji od mene i na tome vam čestitam. Aksios! - poručio je Vladika Joanikije.

Kazao je da u tome, u izboru Episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija vidi volju i milost Božju.

- Da u istom momentu, kada nije baš ni bilo lako rešavati izbor Mitropolita crnogorsko-primorskog, u istom momentu, Božjim nadahnućem, izabran je i Episkop budimljansko-nikšićki, da ne bi nijednog momenta, bilo koja katedra od Svetosavskih episkopija u Crnoj Gori bila bez svog arhijereja. Znamo da je to bila i želja naroda, Bog je uslišio želju naroda da se utvrde arhijerejski prestoli naše Crkve u Crnoj Gori i da se ojača crkveno i svenarodno jedinstvo.

- To sam bio dužan da vam saopštim i da vam zahvalim na velikoj ljubavi i podršci. Kad ubuduće čujete da ima nekih smutnji u Crkvi, a to su uvek i smutnje u narodu, najpotrebnije je ne obraćati preveliku pažnju, nego se osloniti na volju Božju, a iznad svega, tada je najpotrebnije moliti se Bogu da Bog pomiluje, ukrepi, uputi svoj narod i dovede do najboljeg rešenja.

- Drago mi je što je naš narod, kroz sve teškoće i krize, doževio i osjtio da je Crkva temelj, oslonac i majka svom narodu. Blagodarim vam na odanosti svojoj Crkvi, koju ste pokazali u svim teškoćama koje smo proživljavali zajedno, posebno, braneći Svetinje, a time braneći čast, obraz, istoriju, pamćenje i zajedništvo. Treba nam još malo strpljenja, daće Bog, da se i neke stvari, koje su na redu, reše, da se pomolimo Bogu, da njegujemo slogu, jedinstvo, ljubav - poučavao je novoizabrani Mitropolit Joanikije.

Podsetio je da se na praznik Svetog cara Konstantina i carice Jelene navršavaju 22 godina od njegove arhijerejske hirotonije.

- Sve ono što sam za ovo vreme učinio, naročito od dolaska na ovu svetosavsku Episkopiju, učinio sam uz vašu pomoć i podršku. Hvala vam na toj velikoj podršci koju ste dali svojoj Crkvi, ali i meni, jer bez vas ne bih mogao ništa učiniti, toga sam potpuno svjestan, a do sada, pošto mi pomalo nedostaje snage, treba mi još više vaše podrške i na tome vam unaprijed blagodarim i mom sveštenstvu, i monaštvu i vjernom narodu, ljudima koji su sada na vlasti, ovdje je g.din predsjednik Opštine i prethodni. Svima blagodarim, mnogo je ljudi kojima bih se trebao zahvaliti, a moja molitva će biti za sve one koji su činili dobro Crkvi, svome narodu da ih zato Gospod izobilno nagradi. Radujte se i veselite se na mnogaja i blagaja ljeta! - zaključio je Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije, izabrani Mitropolit crnogorsko-primorski.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)