KATNIĆ SPREMAN DA ODE: Predstavnici Državnog tužilaštva predstavili izveštaj o radu

V.KADIĆ

29. 05. 2021. u 07:40

NE radimo pod političkim pritiskom, saopštili su juče predstavnici državnog tužilaštva članovima parlamentarnog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, predstavljajući izveštaj o radu.

КАТНИЋ СПРЕМАН ДА ОДЕ: Представници Државног тужилаштва представили извештај о раду

Foto: Jutjub

Istovremeno, glavni specijalni državni tužilac Milivoje Katnić je, odgovarajući na pitanja parlamentaraca, ustvrdio da nijedan predmet nije držan u fioci i da će ako neko to dokaže, on odmah napustiti funkciju.

Poslanica Milosave Paunović (SNP) pitala je - zbog čega su dozvolili da u organu koji mora biti nezavisan, upliv politike bude toliki da je poljuljao poverenje u tužioce i njihove predstavnike.

- Svedoci smo selektivnosti u primeru privođenja petorice sveštenika u Beranama, koji su poštovali propisane epidemiološke mere. Međutim, šta se dešava u postupcima pokrenutim zbog pedeset i više ubistava koja su posledica obračuna organizovanih kriminalnih grupa - pitala je Paunovićeva.

- Osim fiktivne presude u slučajevima kada su sklopljeni sporazumi o priznanju krivice sa šefovima organizovanih kriminalnih grupa, koji sada slobodno šetaju u državama okruženja, građani ne vide da je na bilo koji način zadovoljena pravda. To i te kako unižava ugled tužilaštva.

KO JE DELIO STANOVE

MILIVOJE Katnić je kazao da on nije doneo Zakon o dodeli stanova, već Skupština, i da on nije uzeo ni cent.

- Lepo bi mi došlo 20.000 ili 40.000 evra, ali ih nisam tražio. Iako sam dobio stan nakon 16 godina, dobio sam ga pre nego specijalna tužiteljka koja je to pitanje rešila nakon 30 godina staža.

Po rečima glavnog specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića, taj organ je u 2019. godini doneo naredbe u 19 predmeta protiv organizovanih kriminalnih grupa, kojima je obuhvaćeno 158 pripadnika.

- Finansijske istrage pokrenute su u 15 predmeta protiv 207 fizičkih i 10 pravnih lica. Te godine podneto je 15 optužnica protiv organizovanih kriminalnih grupa. Pozivam poslanike da pogledaju izveštaje tužilaštava iz regiona da vide kakvi su njihovi rezultati, a kakvi rezultati ostalih tužilaštava - kazao je Katnić, nakon čega je usledila reakcija poslanice Paunović:

- Građani znaju i vide da su krivični postupci pokretani selektivno protiv ljudi koji su pisali negativne komentare na društvenim mrežama. Da li je lanac šverca cigareta prekinut i da li znate da su cigarete oduzimane i da to ne može raditi jedan čovek. Zbog čega, kada ste našli elemente krivičnih dela u drugim krivičnim delima, niste našli te elemente za Slavoljuba Stijepovića koji je naočigled svih građana strpao u džep 100.000 evra i odneo ih ka Zeti da drži govor? Šta se dogodilo sa izviđajem za podelu stanova - pitala je poslanica.

Foto: Arhiva

Katnić je odgovorio da on smatra da ako je nešto bilo po zakonu, da mora biti normalno.

- Ako je neko uzeo nešto više nego što mu pripada, neka plati punu cenu. Podneta je optužnica protiv Stijepovića i još šest osoba, ali kada nije potvrđena optužnica sada se krivica traži u meni. SDT se žalio na tu odluku, ali morate znati da krivično-pravni postupak ima svoje rokove, i da veće koje potvrđuje optužnicu nema pravo da ulazi u kontradiktornosti, već da utvrdi ima li ili nema osnovane sumnje. Bez obzira na to da li se tužilaštvo ili on dopada ili ne dopada nekome, mi radimo po zakonu - rekao je Katnić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri