NA VRAČARU NEMA GRADNJE: Krunski venac i Svetosavski plato nove kulturno-istorijske celine

G. NOVAKOVIĆ

22. 05. 2021. u 05:50

JOŠ dve prostorne kulturno-istorijske celine u glavnom gradu biće ubuduće izuzete od investitorske gradnje.

НА ВРАЧАРУ НЕМА ГРАДЊЕ: Крунски венац и Светосавски плато нове културно-историјске целине

Foto S. N.

Vlada Republike Srbije proglasila je Krunski venac i Svetosavski plato za zaštićena područja. Time će broj područja koja su u poslednje četiri godine prepoznata kao deo kulturnog nasleđa porasti na devet.

Za deo Vračara građevinarima je stavljen veto. Posle proglašenja Smiljanićeve ulice za kulturno-istorijsku celinu, u njenom prestižnom društvu našle su se još dve lokacije.

- Na ovaj način sačuvano je kulturno nasleđe od investitorske gradnje - rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

- Od 2017. godine do danas, Vlada Republike Srbije je na predlog Grada Beograda proglasila devet prostorno kulturno-istorijskih celina u našem gradu. To su istorijsko jezgro Beograda, Terazije, Profesorska kolonija, područje uz Ulicu kneza Miloša, Smiljanićeva ulica, Cerak, Novi Beograd, Krunski venac i Svetosavski plato.

REKONSTRUKCIJA

PREMA najavama Gorana Vesića, samo tokom 2021. počinje rekonstrukcija važnih objekata koji se nalaze pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Reč je o Kapiji Karla Šestog i Zindan kapiji na Beogradskoj tvrđavi, obnovi paviljona "Cvijeta Zuzorić" i zgrade bivše Vojne akademije i pretvaranje u Muzej grada, rekonstrukciji scene "Bojan Stupica", Pozorišta "Dadov", rekonstrukciji Pozorišta "Boško Buha". Osim toga, u zaštićenom istorijskom jezgru prestonice biće uređeno oko 80 fasada.

Prema rečima drugog čoveka prestonice, u Beogradu pre toga, od 1990. godine do 2017. godine, nije proglašena nijedna prostorna kulturno-istorijska celina.

Krunska, Foto Arhiva

- Za tri godine uradili smo više nego svi koji su se bavili zaštitom kulturne baštine u Beogradu prethodnih 27 godina godina, od 1990. godine - podsetio je Vesić.

Krunski venac obuhvata ulice Topolsku, Petrogradsku, Krunsku, Vojvode Dragomira i delove Mileševske, Maksima Gorkog i Novopazarske. Kako su saoštili iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture, reč je o širem gradskom centru, pretežno stambene namene, koji se u urbanom smislu formira u prvim decenijama 20. veka. Do tada, područje je bilo pokriveno livadama.

Hram Svetog Save, Foto Arhiva

- Celina i pojedinačni objekti poseduju kulturno-istorijsku i arhitektonsku vrednost kao svedočanstva urbanističkog, ekonomskog i socijalnog razvoja prestonice u periodu između dva svetska rata, ali i određenog stila života njegovih žitelja - navode u Zavodu.

Kada je reč o Svetosavskom platou, ono je mesto dva prelomna događaja u srpskoj istoriji - spaljivanja moštiju Svetog Save i Prvog srpskog ustanka. Prostor ima simbolične, memorijalne, kulturno-istorijske, arhitektonsko-urbanističke i umetničke vrednosti.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a