ZAGAĐIVAČI REKA GUBE BITKU: Završena javna strategija o održavanju vodotoka drugog reda, stručnjaci su napravili planski dokument

J. D.

22. 05. 2021. u 06:55

JAVNA strategija kojom će biti rešeno održavanje vodotoka drugog reda, koji se kroz prestonicu prostiru na 1.100 kilometara, nedavno je završena.

ЗАГАЂИВАЧИ РЕКА ГУБЕ БИТКУ: Завршена јавна стратегија о одржавању водотока другог реда, стручњаци су направили плански документ

Foto Tanjug

Stručnjaci su napravili planski dokument kojim se utvrđuju dugoročni pravci upravljanja i zaštite kvaliteta vode na ovim vodotocima.

Nakon potpisivanja ugovora sa ponuđačem, a u skladu sa postavljenim ciljevima, moraće da se realizuje niz aktivnosti među kojima je na prvom mestu ocena postojećeg stanja. Odnosno utvrdiće se glavni problemi i nedostaci na malim rekama i ko su glavni zagađivači.

- Strategija predstavlja pravce na osnovu kojih bi se dostigli potrebni standardi u upravljanju, uključujući organizaciono prilagođavanje i sistemsko jačanje stručnih i institucionalnih kapaciteta na gradskom nivou - objašnjavaju nadležni iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

- Buduća projekcija razvoja biće sprovedena na svim vodotocima u prestonici.

U rešavanje ovog problema najviše se krenulo zbog nedavnih čestih zagađenja Čukaričkog rukavca, gde je 27. aprila sprovedena vanredna kontrola zagađenja vode. Preliminarni rezultati su pokazali da su razlozi zagađenje trojaki.

MUKE GRAĐANA

SMRAD iz Čukaričkog rukavca mesecima unazad najviše je mučio građane koji stanuju u njegovom okruženju, ali i pecaroše koji ovde svakodnevno hvataju ribu. Osim toga, prekoputa su stacionirana tri veslačka kluba, pa su sportisti koji redovno veslaju bili prinuđeni da na treninzima umesto svežeg vazduha udišu neprijatne mirise.

Prvi je svakako kanalizacija, zatim industrija jer na obalama reke Topčiderke postoji 35 različitih poslovnih subjekata koji su potencijalni zagađivači reke i kao treći razlog je navedeno što reka prolazi kroz naselja na četiri opštine na čijoj teritoriji postoje divlje deponije. Kako bi se donekle rešio problem kanalizacije, u narednim godainama biće izgrađeni slivova u Velikom Selu, Krnjači, Ostružnici i Batajnici u kombinacijama sa fabrikama za prečišćavanje vode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a