DOM KULTURE BIĆE PO STAROM NACRTU? Posle višedecenijskog čekanja kompletiran projekat naselja Cerak

M. STANOJKOVIĆ - G. NOVAKOVIĆ

15. 05. 2021. u 06:47

POSLE mnogo godina odugovlačenja, stanari naselja Cerak Vinogradi, mogli bi da dobiju centar za održavanje kulturnih događaja u svom bliskom komšiluku, ali i konačno kompletirano naselje izgradnjom petog susedstva. Projektant ovog kulturnog dobra na Čukarici Milenija Marušić i njen pokojni suprug Darko, napravili su idejno rešenje za Ustanovu kulture, koje bi u potpunosti moglo da bude ostvareno prilikom izrade konačnog rešenja Plana detaljne regulacije za pomenuto područje. Ipak, koliko će zaista Milenija Marušić biti uključena u izradu celog projekta, znaće se po raspisivanju tendera.

ДОМ КУЛТУРЕ БИЋЕ ПО СТАРОМ НАЦРТУ? После вишедеценијског чекања комплетиран пројекат насеља Церак

Biće izmenjen izgled čukaričkog naselja / Foto P. Mitić

Prema rečima glavnog gradskog urbaniste Marka Stojčića, Nacrtom plana detaljne regulacije, koji je pred javnošću dostupan do 10. juna, predviđeno je da se u naselju nađu pomenuta ustanova kulture, park, sportski kompleks i novi stambeni objekti. On je urađen baš na inicijativu arhitekte Milenije Marušić.

- U zoni između Jablaničke ulice, Vinogradskog venca i kompleksa dečje zaštite na Čukarici, trebalo je da bude komercijalni objekat, međutim, ispoštovali smo i ispunili njenu inicijativu - kaže Stojčić za "Novosti". - Milenija je izradila idejni projekat za zgradu Ustanove kulture, i videćemo po Zakonu o javnim nabavkama kako će ona biti dalje angažovana. U plan će biti ugrađeno njeno idejno rešenje.

Kako navodi Stojčić, fokus će biti na kulturnom objektu, a najavljeni park biće izgrađen iza ove zgrade. Sve drugo što je pomenuto u PDR, biće naknadno razmatrano.

Da se dovrši naselje, odnosno projekti sa papira za koje dosad nije bilo novca, nada se i arhitekta Marušić. Poput vrtića "Plava ptica" koji je posle mnogo godina ugledao ceračko nebo, a projektovano je davnih dana, naša sagovornica očekuje da joj bude poverena i izrada dokumentacije za kulturni centar sa svim pratećim planiranim sadržajima.

- Ovo je nešto što smo isprojektovali i važno je da se sada završe cela ambijentalna celina i kompleks naselja - kaže Marušićeva. - Kao autor im stojim na raspolaganju da na osnovu izvorne dokumentacije završimo peto susedstvo. Ono čini sastavni deo Ceraka.

Kako ističe arhitekta, stanarima su neophodni ovi sadržaji, koji bi se našli u okviru multifunkcionalnog centra, poput kulture, ugostiteljstva...

- Ceraku je blizu Košutnjak, ali tamo dolaze ljudi iz svih krajeva grada. Ovo je veliko naselje i ono zahteva bogatiju ponudu. Osim pomenutog, u planu je i mala sportska hala sa bazenom, kao i četiri manja stambena objekta. Ove stambene jedinice trebalo bi da budu poput stanova na Ceraku.

NAGRAĐENA "PLAVA PTICA"

ZA objekat dečjeg vrtića "Plava ptica" na Ceraku 2, koji je sagrađen 2012. godine, autori Darko i Milenija Marušić dobili su tri nagrade. Reč je o Aprilskoj nagradi grada Beograda, nagradi Udruženja arhitekata Srbije za najuspešnije arhitektonsko delo u 2011. godini i nagradi 34. Salona arhitekture.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DAN ČISTE ENERGIJE: Obnovljiva energija je kamen temeljac za borbu protiv klimatskih promena