ZAKUPCI TEZGI BEZ OLAKŠICA: Licitacija za najam štandova na Kalemegdanu održaće se 11. maja

A. VOJINOVIĆ / M. STANOJKOVIĆ

05. 05. 2021. u 07:52

UPRKOS visokoj ceni najma tezgi na Beogradskoj tvrđavi, pojedini zakupci ušli su u novu trku za svoje mesto na Kalemegdanu.

ЗАКУПЦИ ТЕЗГИ БЕЗ ОЛАКШИЦА: Лицитација за најам штандова на Калемегдану одржаће се 11. маја

Foto Arhiva

Javno nadmetanje se, naime, održava 11. maja i svi zainteresovani moraju spreme 50 odsto od punog iznosa.

Iako su nadležni mislili na sve koji prihoduju od turizma i umanjili im zakupnine, prodavci duž najpopularnijeg prestoničkog parka ne mogu da računaju na olakšice. Mnogo bi značilo da se licitacija odloži za jesen ili da se taksa plati na rate, ali takvih signala - nema.

Čim se pređe pešački prelaz u Pariskoj ulici i zakorači na Kalemegdan, suveniri "čekaju" turiste. Kako je epidemiološka situacija svela broj stranih gostiju na minimum, pojedini štandovi stavili su katanac, dok su oni najuporniji uz suvernire morali da dopune ponudu za domaće kupce.

Suveniri su se prodavali na 19 štandova, a sada ih ima svega osam. Na jednom delu Tvrđave prašnjavi šatori navučeni su preko zatvorenih tezgi, koje čekaju neko bolje vreme. Ipak, za kokičare i sladoledžije posao procveta sa toplim danima, pa iako su i njihovi zakupi visoki, u nešto boljoj su situaciji od prodavaca suvenira.

- Zakupljujemo tezge za kokice duže od 20 godina - objašnjava prodavačica kokica.

- Prijavili smo se za licitaciju iako je cena visoka. Posao je znatno opao u odnosu na ranije, ali i dalje radimo.

ZAKUP OD 300.000 DO DVA MILIONA

POČETNE cene zakupnina kreću se od 300.000 do dva miliona dinara za period od dve godine. Najviše novca za učešće u licitaciji moraju da izdvoje sladoledžije - dva miliona dinara za mesto na kojem će prodavati sladoled.

Kako bi turisti sa Kalemegdana mogli da ponesu suvenire, prodavci će za zakup morati da iskeširaju od 400.000 do 1.800.000 dinara, a u ponudi je 20 tezgi na četiri lokacije.

Jedan od prodavaca suvenira kaže da se prijavio za licitaciju iako je veoma visok iznos, a prethodna sezona je bila veoma slaba.

- Obraćali smo se Gradu i JP "Beogradska tvrđava" da nam daju neke olakšice ili bar pomere rok za licitaciju, ali nikakav pozitivan odgovor nismo dobili. Dodatno otežava što je zakup na dve godine, pa ako sada odustanemo od javnog nadmetanja, sledeće godine ne možemo da konkurišemo, a do one naredne nećemo ni opstati.

Foto Arhiva

Prema rečima našeg sagovornika, zarađuju svega 10 odsto u odnosu na period pre pandemije, a za ceo dan svrati svega dvoje-troje stranih posetilaca:

- Prestao sam da proizvodim, sveo sam sve samo na prodaju. U ponudu sam dodao i igračke za decu, jer su roditelji sa mališanima najbrojniji vikendom kada idu u zoo-vrt.

Kako su uverili reporteri "Novosti", zbog dodatne štednje zakupci retko angažuju radnike, već smene pokrivaju vlasnici i članovi porodice. Za razliku od tezgi sa suvenirima pored koje juče, u toku naše posete, gotovo da nije zastao nijedan kupac, ljubitelji kokica napravili su koliki-toliki pazar kokičarima.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)