POMOĆ SENIORIMA STIŽE NA ELEKTRIČNOM BICIKLU: Od sutra na Starom gradu penzionerima na usluzi 150 volontera

M. STANOJKOVIĆ

26. 04. 2021. u 11:12

OKO 150 volontera će od sutra, kad počinje da radi stalni volonterski servis, biti na usluzi najstarijim žiteljima Starog grada.

ПОМОЋ СЕНИОРИМА СТИЖЕ НА ЕЛЕКТРИЧНОМ БИЦИКЛУ: Од сутра на Старом граду пензионерима на услузи 150 волонтера

Foto: N. Skenderija

Kako bi brže stizali do sugrađana kojima je potrebna pomoć biće opremljeni i električnim biciklima. U opštini Stari grad, gde je svaki treći stanovnik stariji od 65 godina, Senior centar osnivaju da bi penzionerima olakšali svakodnevni život. To podrazumeva zakazivanje pregleda, nabavku lekova, čak i pomoć u pribavljanju informacija, dokumentacije i organizacije raznih aktivnosti prilagođenih njihovim potrebama.

Opštinski volonteri uz podršku Crvenog krsta svakog radnog dana od 9.00 do 13.00 biće dostupni u kol-centrima za Starograđane koji stanuju sami, žive u zajednici sa starijom osobom, slabo su pokretni ili imaju neki oblik invaliditeta.

- Želimo da ova usluga bude dostupna stalno i da bude sistemska, a ne samo za potrebe imunizacije ili kao što je funkcionisala tokom vanrednog stanja - kaže za "Novosti" Radoslav Marjanović, predsednik GO Stari grad. - Volonterima smo nabavili električne bicikle, torbe za dostavu namirnica kako bi se lakše i brže kretali. Penzioneri će moći da računaju na nabavku osnovnih životnih namirnica, pomoć pri ostvarivanju usluga zdravstvene zaštite, zakazivanje pregleda, odlazak kod lekara.

INFORMACIJE

U OKVIRU Senior centra, vremešni će na jednom šalteru moći da dobiju informacije šta im je od dokumenata potrebno da bi ostvarili neko pravo, ali i da im te papire nabave volonteri uz ovlašćenje - objašnjava za naš list Maria Markov, pomoćnica predsednika GO Stari grad za socijalna pitanja. - Stari grad je specifičan, jer je svaki treći sugrađanin stariji od 65 godina.

Kako objašnjavaju u GO Stari grad, zahteve za kupovinu moći će da podnose od ponedeljka do četvrtka, a dostava će se obavljati petkom, osim u hitnim slučajevima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri