POČINJU PROBE CRPNE STANICE SAVSKI TRG: Do kraja nedelje javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" ispituje kvalitet instalacija

Š. Marović

07. 04. 2021. u 07:52

PROBNI rad najveće crpne stanice u prestonici na Savskom trgu, nakon što su kompletni građevinski radovi završeni, posle nekoliko odlaganja počeće do kraja nedelje, saznaju "Novosti". Saglasnost za njeno puštanje u upotrebu daće tehnička služba JKP "Vodovod i kanalizacija".

ПОЧИЊУ ПРОБЕ ЦРПНЕ СТАНИЦЕ САВСКИ ТРГ: До краја недеље јавно комунално предузеће Водовод и канализација испитује квалитет инсталација

Foto I. Marinković

Iako je Savski trg otvoren na Vidovdan ove godine, radovi na njegovom uređenju još nisu privedeni kraju. Pored crpne stanice, potrebno je da se uradi i saobraćajna veza Nemanjine i Savske ulice, zajedno sa tramvajskim šinama.

- Stanica će u probni rad biti puštena za nekoliko dana, kada će tehnička služba "Vodovoda" ispitati njenu funkcionalnost - ističe za naš list glavni gradski urbanista Marko Stojčić.

- Probe će trajati između mesec i dva, pa bi saglasnost od ovog javnog preduzeća trebalo da se dobije do juna. Potrebno je ispitati apsolutno sve, jer je stanica urađena da služi narednih nekoliko decenija.

PREPREKE PRILIKOM IZGRADNjE

ROK za završetak Savskog trga prolongiran je nebrojeno puta, a veliku ulogu u probijanju rokova imala je epidemija korone. Takođe, problemi su se pojavili i prilikom iskopa za novu crpnu stanicu, pa su neimari morali da uklone brojne prepreke kako bi ona građevinski bila završena.

Posle toga će stara crpna stanica, koja se nalazi kod bolnice "Sveti Sava" biti zatrpana i kompletno uklonjena. Ipak, ona će raditi punim kapacitetom sve dok se nova ne pusti u rad.

- Tek nakon puštanja u rad nove crpne stanice i zatrpavanja stare, što neće dugo trajati, može se završiti preostali deo Savske ulice i urediti tramvajske šine - tvrdi Stojčić.

- Takođe je ostalo da se uredi i parče trga, što ne bi trebalo da bude obiman posao, pošto se očekuje sunčano vreme. Deo koji se se nalazi iza zgrade bivše glavne železničke stanice, kao i onaj prema autobuskoj stanici, neće se raditi dok se ona ne sruši. Rok je da se do kraja godine izmesti u Blok 42 na Novom Beogradu.

U sklopu radova na uređenju okoline Savskog trga završena je i Ulica Milovana Milovanovića, kao i raskrsnice ove i Balkanske, Admirala Geprata i Gavrila Principa.

Zastor na kolovozu urađen je od sitne kamene kocke, dok su na trotoarima kamene kocke.

- Ostaje još da se uredi deo Karađorđeve ulice, od Brankovog mosta do Savske - ističe gradski urbanista.

- Saobraćajnica nikada nije temeljno rekonstruisana i u lošem je stanju. Tako da će uređenje početi krajem ove godine i trudićemo se da bude završeno mnogo brže nego prvi deo Karađorđeve. Time će se kompletirati uređenje saobraćajnica koje gravitiraju ka Savskom trgu i dobićemo jedan nov i uređen prostor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZA BOLJE SUTRA: Svetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine