PREDAVANJE U RANČIĆEVOJ KUĆI: Dan kada je bombardovano srpsko sećanje

J.D.

02. 04. 2021. u 14:21

CENTAR za kulturu Grocka u utorak organizuje onlajn predavanje na temu "Dan kada je bombardovano srpsko sećanje" sa početkom u 20 časova.

ПРЕДАВАЊЕ У РАНЧИЋЕВОЈ КУЋИ: Дан када је бомбардовано српско сећање

Foto privatna arhiva

Predavanje je posvećeno jednom od najcrnjih dana koju je srpska prestonica doživela u svojoj burnoj prošlosti i kada je beogradsko nebo bilo crno.

Beograd je 6. aprila 1941. godine bio bezmalo sravnjen sa zemljom. U ovom surovom i sistematskom uništavanju, Adolf Hitler je bio vrlo ličan - nije mogao da oprosti uvredu koju mu je ovaj nepokorni grad naneo 27. marta pred celom Evropom. A koliko je afektivno i emotivno kažnjavao Beograd, svedoči činjenica da je meta opakog bombardovanja bila i Narodna biblioteka, kako bi se satrlo sve što je duhovni identitet stanovnika tog neposlušnog grada i naroda. Da je reč o osveti, potvrđuje i sam naziv vojne operacije koja je podrazumevala višednevni vazdušni napad na jugoslovensku prestonicu - „Strašni sud".

Umesto u studiju, ovaj inovativni koncept online divana održava se u Rančićevoj kući, a link će biti dostupan preko fejsbuk stranice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)