NOVI REŽIM RADA "DEČJEG KLUBA": Roditelji više neće moći da svoju decu ostavljaju u obdaništu na opštini Stari grad samo četiri do šest sati

M. STANOJKOVIĆ

29. 03. 2021. u 10:26

VRTIĆ "Dečji klub" u Francuskoj ulici na Starom gradu, jedinstven po dvodecenijskom posebnom modelu rada sa decom, koji omogućava poludnevni boravak mališana.

НОВИ РЕЖИМ РАДА ДЕЧЈЕГ КЛУБА: Родитељи више неће моћи да своју децу остављају у обданишту на општини Стари град само четири до шест сати

Ulaz u "Dečji klub" / Foto M. Anđela

Međutim, ustanova će prestati da radi u svom izvornom obliku, odnosno umesto prepoznatljivog poludnevnog, postaje celodnevni boravak. Roditelji tvrde da se na ovaj način gubi suština "Dečjeg kluba". Iz uprave uveravaju da se na ovaj korak odlučuju jer Grad nije utvrdio cenu za šest sati boravka, a da postoji potreba da se prošire kapaciteti za jaslene grupe.

Prema tvrdnjama roditelja, čija deca borave u njemu, uprava ih od septembra prošle godine pritiska da decu više ne dovode u vrtić, a kako kažu stopiran je upis novih polaznika. Marija Radišić, majka četvorogodišnjeg i sedmogodišnjeg deteta za smanjenje broja dece koja borave u "Dečjem klubu" krivi nedovoljnu reklamu poslednje tri godine, za obdanište koje su, kako navodi, ranijih godina bile pune hvale.

- Kada smo doveli decu u septembru, rečeno nam je da ih više ne dovodimo - navodi Radišić. - Tražili smo da dobijemo napismeno da je vrtić ugašen, jer Grad, naravno, ima pravo na to, ali do danas takvu odluku nismo dobili. Mi smo samoincijativno nastavili da dovodimo decu, a redovno su nam ispostavljani računi na mesečni iznos od 3.400 dinara. Obraćali smo se svima i uveravali su nas da će probati da reše naš problem, a iz uprave nam je rečeno da cenovnik treba da se uskladi sa ostalim vrtićima. Pristajemo i na pun iznos, samo da ostane stari sistem rada.

Mogućnost da dovedu kad god žele, u periodu od 9.00 do 18.00 i ostave ga na svega četiri ili šest sati, bio je glavni motiv da decu upišu u ovaj, a neki u neki drugi vrtić. Na to dodaju i drugačije metode rada.

Kako za "Novosti" objašnjava direktorka predškolske ustanove "Dečji dani" Sanja Lazović, ne postoji inicijativa da se zatvori vrtić, već će prostor nastaviti da radi u celodnevnom boravku,

- Glavni problem u vezi sa poslovanjem "Dečjeg kluba" je što naš osnivač, Grad Beograd, nije utvrdio cenu poludnevnog boravka deteta - objašnjava Lazović. - Postoji samo cena za celodnevni boravak deteta, u trajanju od 11 časova dnevno. Drugi problem je relativno mala zainteresovanost roditelja za ovaj oblik rada. U prethodnih nekoliko godina smanjivao se broj upisane dece za ovaj oblik rada.

Ideja je, kako navodi direktorka, da "Dečji klub" preuzme celodnevni boravak, a da se vrtić "Lola" u prizemlju pretvori u četiri jaslene grupe za decu do tri godine.

KUĆU OSTAVIO DR IVAN RIBAR

Kako stoji na sajtu PU, jedinstven po svojoj programskoj koncepciji, "Dečji klub" već dvadeset godina predstavlja važan model rada sa decom u Beogradu i nalazi se u kući dr Ivana Ribara, koja je po njegovoj želji ostavljena deci Beograda.

- U"Dečjem klubu" se, pored umetničkih, edukativnih i socio-dramskih radionica, otkrivaju i neguju suštinske vrednosti slobodne dečje igre - navodi se na sajtu PU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest