OKRETNICU TROLEJBUSA SELE U VASINU: GSP "Beograd" raspisalo tender za izmeštanje čvorišta sa Studentskog trga

S. B. M.

27. 03. 2021. u 06:46

GRADSKO saobraćajno preduzeće "Beograd" raspisalo je tender za radove na izgradnji privremene okretnice trolejbusa na Studentskom trgu, sa izradom projekta.

ОКРЕТНИЦУ ТРОЛЕJБУСА СЕЛЕ У ВАСИНУ: ГСП Београд расписало тендер за измештање чворишта са Студентског трга

Foto: Z. Jovanović

Zašto se sada gradi okretnica kada trg treba da se sređuje, za "Novosti" otkriva gradski urbanista Marko Stojčić.

- Ideja nam je da pomerimo okretnicu desetak metara bliže Trgu republike odnosno Ulici kneginje Ljubice. To moramo da uradimo pre nego što se počne sa arheološkim istraživanjima na Trgu. Ideja je da saobraćaj funkcioniše, a da se uporedo radi i na iskopavanjima koja će biti i u parku, ali i na delu ispod kolovoza. Zato se pravi mreža koja bi bila u Vasinoj. Tek po izmeštanju mreže, timovi arheologa moći će da istraže ima li ostataka antičkog Singidunuma ispod kolovoza postojeće okretnice autobusa i trolejbusa - pojašnjava Stojčić.

GRADNjA GARAŽE USLOVLjENA

OD otkrića arheologa zavisi projekat uređenja pešačke zone od Vasine do Uzun Mirkove. Ukoliko budu pronađeni artefakti, istorijsko nasleđe će postati turistička atrakcija, a ukoliko iskopavanja ne otkriju istorijske slojeve, na prostoru Studentskog trga započeće izgradnja podzemne garaže sa oko 700 parking-mesta u tri podzemna nivoa.

Kako se navodi u tenderu, potencijalni ponuđač je dužan da izradi tehničku dokumentaciju sa tehničkom kontrolom, kontaktne mreže za privremenu okretnicu. Potrebno je i da se postojeća kontaktna mreža na celoj okretnici zadrži, kao i da projektant predvidi prekid mreže na mestu ukrštanja sa novoprojektovanom mrežom nove okretnice. Najduži rok izvođenja radova na izgradnji privremene okretnice trolejbusa, sa izradom projekta, jeste tri meseca od dana uvođenja u posao. To znači da bi sredinom juna vozila trebalo da okreću u Vasinoj.

Kako je ranije najavljivano, arheološka iskopavanja antičkog Singidunuma na Studentskom trgu trebalo bi da počnu u maju. Posao je poveren stručnjacima Arheološkog instituta.

Radovima će biti obuhvaćen arheološki iskop na površini od oko 3.000 kvadrata, pozicioniranoj na Studentskom trgu ispred zgrada od broja 1 do 13.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna