DEPONIJA GOTOVA DO JULA: Čelnici grada sa ambasadorima Japana i Francuske, kao i s predstavnicima partnerskih firmi, obišli Vinču

S. B. M.

24. 03. 2021. u 06:47

RADOVI na novoj deponiji u Vinči trebalo bi da budu završeni sredinom godine, čime će Beograd rešiti jedan od najvećih ekoloških problema.

ДЕПОНИЈА ГОТОВА ДО ЈУЛА: Челници града са амбасадорима Јапана и Француске, као и с представницима партнерских фирми, обишли Винчу

Foto Arhiva

Prema rečima Gorana Vesića, zamenika gradonačelnika Beograda, stara deponija u Vinči bila je najneuređenija deponija komunalnog otpada u ovom delu Evrope, gde je tokom 40 godina godišnje deponovano 500.000 tona otpada.

ULAGANjE Postrojenje raste iz dana u dan, Foto Arhiva

- U tom periodu odavde su emitovane četiri milijarde tona metana u atmosferu, što je dodatno zagađivalo životnu sredinu. Danas možemo da vidimo novu deponiju, potpuno uređenu, u obliku kade, iza koje se nalazi fabrika za preradu otpadnih voda, koje će sada biti tretirane i više neće ugrožavati okolinu, odnosno njive i Dunav koji se nalazi u blizini. Osim toga, ovde sada postoji i fabrika za preradu građevinskog otpada, kapaciteta 100.000 tona, gde će se otpadni materijal prerađivati - rekao je Vesić.

ZATVARANjE STAROG SMETLIŠTA

Direktor preduzeća "Beo čista energija" Vladimir Milovanović je istakao da se nada da će sredinom godine nova deponija biti otvorena.

- Očekujem da ćemo krajem 2024. godine moći potpuno da zatvorimo staru deponiju koja će postati velika zelena površina - rekao je Milovanović.

U okviru nove deponije postojaće i postrojenje koje će proizvoditi struju iz otpada, dok će se metan-gas koristiti za grejanje toplane Konjarnik. Na gradilištu je angažovano oko 600 radnika, a trenutno se radi na povezivanju sa toplanom "Konjarnik". Urađeno je oko 20 kilometara te mreže.

- Ovo će za oko pet odsto smanjiti potrebu za kupovinom prirodnog gasa za toplane. To je pravi primer kako se rešavaju ekološki problemi, a ovde smo imali upravo to jer je, između ostalog, čitava deponija polako klizila prema Dunavu. Sada otpad koji stiže na deponiju neće biti samo odlagan i nećemo, kao sada, imati naslage otpada dubine koja je jednaka visini dveju "Beograđanke". Kada sredinom tekuće godine radovi budu završeni, stara deponija će biti zatvorena i rekultivisana, - kazao je Vesić.

Prema prvobitnom planu, radovi na deponiji trebalo je da budu završeni u oktobru 2020.

Uz Gorana Vesića i sekretarku za zaštitu životne sredine Ivanu Vilotijević, deponiju su obišli ambasadori Francuske Žan-Luj Falkoni i Japana Kacumate Takahita, predstavnici francuske kompanije "Suez" i japanskog "Itočija", sa kojima je Grad Beograd u realizaciji ovog posla ostvario javno-privatno partnerstvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna