VODA UZ POMOĆ GRADA I DRŽAVE: Rešavanje vodovodne i kanalizacione mreže je na vrhu liste prioriteta lazarevačke opštine

Anica Klisurić

11. 03. 2021. u 10:55

ŽIVOT U Lazarevcu, gradskoj opštini sa 60.000 građana, ima bezbroj prednosti i pogodnosti, a problemi se rešavaju brže nego ikad.

ВОДА УЗ ПОМОЋ ГРАДА И ДРЖАВЕ: Решавање водоводне и канализационе мреже је на врху листе приоритета лазаревачке општине

Foto Arhiva

Aktuelna vlast i Bojan Stević, predsednik ove lokalne samouprave, aktivno rade na projektima i planovima kako bi Lazarevčanima olakšali svakodnevicu, pa se ne uzmiče ni pred nedostatkom sistema vodosnabdevanja i kanalizacije.

Kako nam je potvrdio Stević, opština je, uz podršku Grada Beograda i Vlade Srbije, spremila investicioni plan, a vodovodna mreža trebalo bi da se razvija u dva pravca.

Prema rečima predsednika ove lokalne samouprave, vrata opštine uvek su otvorena za Lazarevčane, kako bi svi zajedno mogli da reše probleme. On ističe da je zadovoljstvo žitelja Lazarevca njegov glavni cilj, a voleo bi da građani njegov mandat pamte po ispunjenim obećanjima.

VODOVODNA I ODVODNA MREŽA

NEDOSTATAK vodovodne mreže uslovio je prioritetan projekat ove opštine. Vodovodna mreža će se razvijati u dva pravca.

Prvi je preko grada Beograda i za njega se priprema raspisivanje javne nabavke za izgradnju sekundarne mreže u MZ Arapovac i Mirosaljci u dužini od 30 kilometara. Pri kraju je izrada projektno-tehničke dokumentacije za vodosnabdevanje dvanaest mesnih zajednica.

RAVNOPRAVNI GRAD I SELO

ČELNICI opštine smatraju da je izuzetno važno da se sela i gradski deo Lazarevca razvijaju ravnopravno i ravnomerno, u prilog tome govori i izgradnja Doma kulture i vrtića u MZ Mirosaljci. Završetak radova očekuje se krajem maja, urađen je uz pomoć Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Objekat će biti višenamenski.

Drugi pravac vodovodne mreže razvijaće se preko sistema "Stubo Rovni", u saradnji sa EPS-om uz podrušku države i predsednika Aleksandra Vučića.

Foto Arhiva

- Lazarevačko komunalno preduzeće se trenutno bavi rekonstrukcijom mreže u centralnom delu naše opštine gde su uočeni veći gubici vode. Osim dva pravca kojima će se razvijati vodovodna mreža, kada govorimo o jugu opštine u toku je izrada projektno-tehničke dokumentacije za vodosnabdevanje sela: Županjac, Dudovica, Barzilovica, Čibutkovica, Brajkovac, Trbušnica, Kruševica, Rudovci, Sokolovo, Junkovac, Strmovo i Prkosava - kaže prvi čovek GO Lazarevac.

DEČJI PARKOVI

UPRKOS pandemiji ova opština je uspela da izgradi tokom prošle godine deset dečjih igrališta u Lazarevcu. Za ovu godinu planirano je da bude urađeno 12 igrališta za najmlađe.

- Dva su planirana u gradu, a 10 igrališta u seoskim mesnim zajednicama. Važno nam je da sva deca imaju iste uslove za igru i odrastanje - rekao je Bojan Stević.

Nedostatak kanalizacione mreže je veliki problem u ovoj opštini. Urađen je projekat za primarnu i sekundarnu mrežu u mesnoj zajednici Veliki Crljeni i započeta izgradnja primarne mreže, kao i postrojenja za preradu otpadnih voda za 20.000 ljudi, čime će se stvoriti uslovi da se kanalizaciona mreža proširi i na ostale mesne zajednice, a sve ovo biće finansirano kroz program "Zelena Srbija" posredstvom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Foto Arhiva

- Trenutno privodimo kraju projekat kanalizacione mreže za mesne zajednice "Branko Radičević" sa delom Šušnjara, "Momčilo Pavlović", Šopić, Gornji grad i "Zagorka Dragović". Očekuje nas izgradnja glavnog fekalnog kolektora i fabrike za preradu otpadnih voda za 40.000 stanovnika, a sve će to biti finansirano iz programa "Zelena Srbija".

IZGRADNjA TRGA I PARKING MESTA

PEŠAČKE staze, dve fontane, led-rasveta i uređene zelene površine, krasiće trg ispod Rudarske česme. Čelnici opštine smatraju da će ovo biti novo i omiljeno mesto Lazarevčana, a radovi su pri kraju. Do 15. marta, zahvaljujući Gradu Beogradu, biće poznati i izvođači radova na trgu i podzemnoj garaži koja se nalazi na kraju Karađorđeve ulice kod zgrade Opštine, a ubrzo se očekuje i nastavak izgradnje već započete garaže kod zgrade ERC-a.

- Radovima na uređenju ulica Karađorđeve i Dimitrija Tucovića, koje smo planirali u ovoj godini, obezbedićemo i dodatnih 36 parking mesta - kažu iz GO Lazarevac.

OBRAZOVANjE I DEČJA ZAŠTITA

AKTUELNA opštinska vlast veliku pažnju posvetila je i poboljšanju uslova u obrazovnim ustanovama u Lazarevcu. Ulaganje u osmoletke i srednje škole na teritoriji GO Lazarevac planirano je i u ovoj godini. U toku su završni radovi u novoj balon hali u sklopu OŠ "Vojislav Voka Savić", a planirana je i izgradnja "balona" u OŠ "Sveti Sava" u Velikim Crljenima. Gimnazija "Lazarevac" i Tehnička škola "Kolubara" dobiće fiskulturnu salu.

Pojedine zgrade škola još nisu ozakonjene, ali čelnici opštine preuzeli su inicijativu kako bi se osmoletke i srednje škole legalizovale, a potom se stvorilo plodno tlo za investicije. Planirana je i izgradnja vrtića u Stepojevcu od 1.300 metara kvadratnih, a uskoro će Grad raspisati javnu nabavku za ovaj projekat.

- Imamo ideju da povećamo smeštajne kapacitete, pa će biti proširen objekat "Dečje carstvo", a u toku je izrada za projekat vrtića - kažu iz GO Lazarevac.

Foto Arhiva

PUTNA INFRASTRUKTURA

TRENUTNI prioritet je završetak radova u Ulici Janka Stajčića, ali radovi traju, kako Stević kaže, nedopustivo dugo i opština je nemoćna da ih ubrza.

- Izvinjavam se građanima Lazarevca, a posebno žiteljima ove ulice, što se rekonstrukcija odužila. Uskoro nas očekuje izgradnja dve važne saobraćajnice, Milovana Lazarevića i Železničke. Jedna saobraćajnica predstavlja ulaz u grad i u blizini je radne zone, a druga će voditi ka auto-putu "Miloš Veliki" i "Vožd Karađorđe" - istakao je Stević.

- Izuzetno nam je važna i izgradnja kružnog toka na Ibarskoj magistrali kod jezera Očaga, a izrada projekta je pri kraju.

Prema rečima Bojana Stevića, i tokom ove godine planirano je asfaltiranje prioritetnih ulica u selima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba