IZLOŽENA "DUBOČAJSKA ZBIRKA": Pred posetiocima Centra za kulturu Grocka postavka posle dvadeset godina

J. DINČIĆ

06. 03. 2021. u 06:47

U OKVIRU jedinstvene ambijentalne celine Centra za kulturu Grocka pronađeno je mesto za čak dva legata - Ilije Garašanina i dr Aleksandra Kostića, u kojoj je posle 20 godina moguće videti čuvenu "Dubočajsku zbirku".

ИЗЛОЖЕНА ДУБОЧАЈСКА ЗБИРКА: Пред посетиоцима Центра за културу Гроцка поставка после двадесет година

Deo postavke u legatu Dr Aleksandra Kostića

Reč je o arheološkim otkrićima i paleontološkim materijalima pronađenim u Dubočaju, tridesetih godina prošlog veka. Materijalne dokaze i svedočanstva o prvim civilizacijama i dugom trajanju na ovim prostorima otkrio je sam Kostić, kojem je legat posvećen.

Zalaganjem Centra za kulturu i Opštine Grocka, uz svesrdnu podršku Muzeja grada Beograda, dragoceni Kostićev legat građani mogu obići svakog radnog dana u galeriji biblioteke "Ilija Garašanin" u Gročanskoj čaršiji.

- Kostić je bio jedan od osnivača Medicinskog fakulteta, osnivač Veterinarskog i Farmaceutskog fakulteta, kao i Instituta za histologiju i embriologiju, koji po njemu nosi ime, zatim je osnovao Beogradski foto-klub, Udruženje krematista "Oganj" - objašnjava za "Novosti" Zorica Atić, direktorka Centra za kulturu Grocka. - Na Medicinskom fakultetu, gde je tri puta za redom biran za dekana, osnovao je i Terminološki seminar i Foto-laboratoriju.

- Zbirka u Legatu dr Aleksandra Kostića je zaista izuzetno bogata, kako arheološkim, tako i ličnim predmetima dr Kostića, kao što je čuveni prosopomorfni poklopac, i u celosti očuvane neolitske udice od kosti - dodaje naša sagovornica. - Imamo i izvanredno zanimljive i raznovrsne rimske nalaze iz antičke vile rustike i nekropole, od mozaika do nakita.

SANDUK IZ RATA

OD ličnih predmeta dr Kostića izložen je drveni sanduk koji je čuveni doktor nosio preko Albanije i uz sebe tokom čitavog Prvog svetskog rata. U njemu je čuvao svoje medicinske spise, od kojih je kasnije nastao čuveni Medicinski rečnik, kamen temeljac medicinskih nauka u našoj zemlji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

AMERIKANCI PRAVE JEDAN BLOK UNUTAR EVROPE: Predsednik otkriva šta će se u narednom periodu dešavati na političkoj sceni