IZLOŽENA "DUBOČAJSKA ZBIRKA": Pred posetiocima Centra za kulturu Grocka postavka posle dvadeset godina

J. DINČIĆ

06. 03. 2021. u 06:47

U OKVIRU jedinstvene ambijentalne celine Centra za kulturu Grocka pronađeno je mesto za čak dva legata - Ilije Garašanina i dr Aleksandra Kostića, u kojoj je posle 20 godina moguće videti čuvenu "Dubočajsku zbirku".

ИЗЛОЖЕНА ДУБОЧАЈСКА ЗБИРКА: Пред посетиоцима Центра за културу Гроцка поставка после двадесет година

Deo postavke u legatu Dr Aleksandra Kostića

Reč je o arheološkim otkrićima i paleontološkim materijalima pronađenim u Dubočaju, tridesetih godina prošlog veka. Materijalne dokaze i svedočanstva o prvim civilizacijama i dugom trajanju na ovim prostorima otkrio je sam Kostić, kojem je legat posvećen.

Zalaganjem Centra za kulturu i Opštine Grocka, uz svesrdnu podršku Muzeja grada Beograda, dragoceni Kostićev legat građani mogu obići svakog radnog dana u galeriji biblioteke "Ilija Garašanin" u Gročanskoj čaršiji.

- Kostić je bio jedan od osnivača Medicinskog fakulteta, osnivač Veterinarskog i Farmaceutskog fakulteta, kao i Instituta za histologiju i embriologiju, koji po njemu nosi ime, zatim je osnovao Beogradski foto-klub, Udruženje krematista "Oganj" - objašnjava za "Novosti" Zorica Atić, direktorka Centra za kulturu Grocka. - Na Medicinskom fakultetu, gde je tri puta za redom biran za dekana, osnovao je i Terminološki seminar i Foto-laboratoriju.

- Zbirka u Legatu dr Aleksandra Kostića je zaista izuzetno bogata, kako arheološkim, tako i ličnim predmetima dr Kostića, kao što je čuveni prosopomorfni poklopac, i u celosti očuvane neolitske udice od kosti - dodaje naša sagovornica. - Imamo i izvanredno zanimljive i raznovrsne rimske nalaze iz antičke vile rustike i nekropole, od mozaika do nakita.

SANDUK IZ RATA

OD ličnih predmeta dr Kostića izložen je drveni sanduk koji je čuveni doktor nosio preko Albanije i uz sebe tokom čitavog Prvog svetskog rata. U njemu je čuvao svoje medicinske spise, od kojih je kasnije nastao čuveni Medicinski rečnik, kamen temeljac medicinskih nauka u našoj zemlji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)