OD INSPEKCIJE 11 PUTA JAČI ? Frapantan primer bahatosti investitora u Ulici Đorđa Kratovca 22 na Lekinom brdu, nadležni nemoćni

M. STANOJKOVIĆ

05. 03. 2021. u 07:52

UPORNOST investitora i nemoć nadležnih da ga zaustave rezultirali su da ubrzano na adresi Đorđa Kratovca 22 na Lekinom brdu, voždovačkom naselju uglavnom sa porodičnim kućama, nikne zgrada sa prizemljem, četiri sprata i povučenim spratom.

ОД ИНСПЕКЦИЈЕ 11 ПУТА ЈАЧИ ? Фрапантан пример бахатости инвеститора у Улици Ђорђа Кратовца 22 на Лекином брду, надлежни немоћни

Posao je započet 9. septembra prošle godine / Foto N. Skenderija

Uprkos tome što je, kako komšije kažu, inspekcija zatvarala gradilište 11 puta, novogradnja još ide u visinu. Zidanje je, tvrde susedi, započeto bez građevinske dozvole, ali ju je investitor, navodno, u međuvremenu pribavio i to za gradnju do tri etaže. Spratnost je, tvrde na Lekinom brdu, naknadno probijena.

Prema rečima žitelja Ulice Đorđa Kratovca, njihove prve komšije odlučile su da svoj plac ustupe investitoru. Od 9. septembra prošle godine, kada su započeti radovi, do danas, kada se objekat u izgradnji bukvalno prilepio uz okolne objekte, u stalnom su kontaktu sa inspekcijom, čija je traka o zatvaranju gradilišta i u sredu, kao i u prethodnim slučajevima, kako svedoče, završila u obližnjem kontejneru.

- Posle završenih radova na rušenju starog objekta, radova na iskopu, radova na garaži i posle završenih temelja, kidanju crvene trake o zatvaranju gradilišta, nadležni su radove obustavljali od 20. oktobra do 10. decembra - kaže za "Novosti" Bojana Dikić, koja stanuje pored objekta u izgradnji. - Novogradnja je statički nestabilna i ugrožava susedne objekte, jer nije dovoljno ukopana, a nisu urađeni ni potporni zidovi. Prešli su i dozvoljenu spratnost datu građevinskom dozvolom za tri etaže. Indeks zauzetosti je 100 odsto.

Reporteri "Novosti" u četvrtak na pomenutoj adresi nisu zatekli majstore, a inspekcijske trake nije bilo. Table sa podacima o investitoru, izvođaču radova, projektu - nema. Da bi se uočilo da su zidine nove građevine probile takozvani indeks zauzetosti parcele, nije potrebna prevelika stručna procena, jer je sve jasno i oku laika. Novi objekat prilepljen je uz ogradu susedne kuće.

- Uništili su nam ogradu, jer su se naslonili na nju - pričaju stanari porodične kuće u Đorđa Kratovca 24. - Tenda nam je uništena od betona sa gradilišta, sunca više nemamo, jer nam je zgrada zaklonila svetlost. Svim nadležnima smo se obraćali kad se radilo na temelju, a evo sada je izgrađeno četiri sprata i povučeni sprat i ostavljeno prostora da se još zida.

Na pitanja koja su "Novosti" uputile Opštini Voždovac i Gradskom sekretarijatu za inspekcijske poslove u vezi sa ovom gradnjom, odgovore do zaključenja ovog broja nismo dobili.

MALTER BACAJU U SUSEDNO DVORIŠTE

POSLEDNjI put stnarai zgrada i kuća u Đorđa Kratovca u vezi sa gradnjom u njihovom komšiluku nadležnima su se obratili 3. marta.

- Primetili smo da je na gradilištu postavljena inspekcijska crvena traka. Već oko 13 sati istog dana, radnici u društvu šefa gradilišta su se pojavili i bahato uklonili traku. Nastavili su zacrtane radove za taj dan. Otpad su bacili u susedno dvorište uz vređanje vlasnika - naveli su u dopisu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!