AVALA NIJE ZAŠTIĆENA! Nelegalno grade luksuzno naselje - nadležne službe ćute

M. STANOJKOVIĆ

04. 02. 2021. u 07:56

DIVLjA gradnja na proplancima Avale šokirala je Beograđane, ali i žitelje širom Srbije.

АВАЛА НИЈЕ ЗАШТИЋЕНА! Нелегално граде луксузно насеље - надлежне службе ћуте

Foto Z. Jovanović

Građani su zabrinuti što su investitori bacili oko na još jednu dosada netaknutu planinu. Međutim, nasuprot građanima, nadležne gradske i republičke službe, sudeći po njihovim potezima, ne pokazuju se kao "zaštitari". Zvanično nelegani objekat još se nije našao na spisku za rušenje i daleko je od bagera.

Naime, nadležne službe ćute o tome da li je ovom gradnjom nadomak Avalskog tornja, osim kršenja propisa o izgradnji, napadnuto zaštićeno prirodno dobro. Iako su čuvari šumske uprave "Avala" prijavili da nepozvani gosti raščišćavaju teren za gradnju još početkom septembra prošle godine, nepoznanica je zašto su osim stavljanja inspekcijske trake, nadležni dozvolili da bude izgrađeno pet dvospratnica posle toga.

Kako, za "Novosti", potvrđuju u šumskoj upravi "Avala", da će nešto da se gradi primetili su još 8. septembra prošle godine kada su i gradskoj inspekciji prijavili pripremu terena.

DRUGO OSNOVNO TUŽILAŠTVO

SLUČAJ divlje gradnje trenutno je u Drugom osnovnom javnom tužilaštvu gde je zbog nepotpune dokumentacije nedavno dopunjena krivična prijava, a čeka se ispitivanje investitora i drugih strana u ovom prestupu. Iako su iz Grada uveravali da parcela na kojoj se gradi ne pripada zaštićenom području, u nadležnom Zavodu za zaštitu priode potvrdili su da pripada režimu trećeg stepena zaštite.

- Na tom prostoru bila je livada, stanište stepskog smuka. Kada smo videli da se uklanja kamenje i čisti teren, prepostavili smo da će do ovoga doći - navode u šumskoj upravi "Avala".

Propisi na ovom prostoru zabranjena je gradnja, Foto Z. Jovanović

- Inspekcija je izašla na teren i tada zatvorila gradilište, ali dalje više ništa nije u našoj moći.

I Javno preduzeće "Srbijašume" ističe da je preduzelo sve mere iz svoje nadležnosti kako bi se sprečila gradnja na ovom zaštićenom području:

- Sve što je u vezi sa dobijanjem dozvole za gradnju nije u nadležnosti upravaljača. Izvođenje radova je trenutno stalo, a stanje na terenu se i dalje prati. U rešenju o stavljanju pod zaštitu prirodnog dobra "Avala" definisane su opšte i posebne mere zaštite, kojima se zabranjuju, odnosno dozvoljavaju pojedine aktivnosti, u zavisnosti od režima zaštite.

Ipak, ovaj slučaj gradnje niko od nadležnih još nije protumačio u skladu sa pomenutim rešenjem o zaštiti, jer kako navode, to od njih još niko nije tražio. Kao da dovoljan povod nije to što se možda, zapravo zida u nedozvoljenom, a svakako u zaštićenom području.

O RUŠENjU JOŠ NI REČI

NA zahteve gradskoj upravi da nam dostave nove informacije u vezi sa slučajem, kao i da li će se pristupiti rušenju nelaglnih objekata odgovorili su:

- Kao što ste upoznati, građevinski inspektor Sekretarijata za inspekcijske poslove obavlja inspekcijski nadzor nad izgradnjom bespravnih objekata na katastarskoj parceli 2265/2 KO Beli potok u području Avale. Građevinski inspektor obavio je poslednji put pregled dana 25. januara i tom prilikom je obnovljena traka i nije uočeno izvođenje radova u odnosu na prethodno stanje konstatovano 14. januara.

O eventualnoj pričinjenoj šteti zaštićenom području nema ni govora. Na pitanje da li bi uslove za gradnju investitor dobio da je išao legalnim putem i zatražio dozvolu za gradnju, u nadležnom Zavodu za zaštitu prirode Srbije odgovaraju da, s obzirom na to da takvog zahteva nije bilo, na postavljeno pitanje nije moguće dati odgovor.

- U pogledu uticaja na zaštićeno područje, po podnetom zahtevu stranke, donosi se rešenje o uslovima zaštite prirode - navode u Zavodu za zaštitu prirode.

- Njime se između ostalog, propisuju uslovi, odnosno zabrane i ograničenja pod kojima se planirani radovi mogu realizovati, kao i mere zaštite prirode koje treba primeniti. Do danas Zavodu nije pristigao nijedan zahtev sa navedenim opisom za izdavanje uslova zaštite prirode, pa shodno tome, nije pokrenuta procedura sagledavanja i izdavanja dokumenta o tome da li, šta i pod kojim uslovima moguće na datoj parceli raditi.

Kada se pritom, posetioci Avale "osmele" da uberu koju ljubičicu ili drugo bilje za čaj, čuvar će se odmah naći iza njihovih leđa i opomenuti da tako nešto nije dozvoljeno. Uputiće ih na tablu da se nalaze u strogo zaštićenom području. A, kada građevinske mašine zabruje, a radnici razmile da zidaju podno Avalskog tornja, glasnih da dunu u pištaljku i opomenu, nema.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)