SAGRADITE NAM OSNOVNU ŠKOLU: Žitelji naselja Veljko Vlahović najavljuju protestno okupljanje u martu

B. Borisavljević

25. 02. 2021. u 08:51

ŽITELjI naselja Veljko Vlahović će, protestnim skupom početkom marta, podsetiti nadležne na dato obećanje da će do 2023. godine biti izgrađena osnovna škola.

САГРАДИТЕ НАМ  ОСНОВНУ ШКОЛУ: Житељи насеља Вељко Влаховић најављују протестно окупљање у марту

Foto Privatna arhiva

U naselju živi 2.000 dece uzrasta do 15 godina, koji pohađaju osnovne škole u okolini, od kojih je najbliža udaljenja četiri kilometra.

Prema rečima Marka Mladenovića, iz Udruženja "Moje naselje", prošle godine je gradskim vlastima prosleđena peticija za izgradnju osnovne škole, sa oko 6.000 potpisa. Zatim je, početkom marta prošle godine, usledio sastanak sa Goranom Vesićem, zamenikom gradonačelnika i njegovim saradnicima.

- Na sastanku nam je rečeno da je potrebeno uraditi eksproprijaciju zemljišta i projekat, uz obećanje da će škola biti gotova do 2023. godine - navodi Mladenović.

Foto Privatna arhiva

- Od tada nam se niko od nadležnih nije obraćao. Postavili smo pitanje Goranu Vesiću, dok je odgovarao uživo na "Fejsbuku" i dobili odgovor da je u toku postupak eksproprijacije. To je dobra vest, ali ćemo se okupiti i zatražiti od nadležnih da nam kažu kada će biti urađen projekat, kao i da li će biti ispoštovan najavljeni rok.

ZABRANA GRADNjE

U naselju živi oko 13.000 građana, a problem nije samo škola. Ne postoji legalna vodovodna i kanalizaciona mreža, nema zelenih površina, pošte, bankomata, nedovoljno je prodavnica, potrebno je još kontejnera. Ipak, investitori zidaju nove objekte.

- Tražili smo od zamenika gradonačelnika Gorana Vesića da se zabrani gradnja jer ne postoje infrastrukturni uslovi za to - ističe Mladenović.

Mladenović ističe da je nepostojanje osnovne škole jedan od najvećih problema u naselju.

Tim pre, dodaje, što je urbanističkim planom iz 2005. godine određena lokacija, blizu kružnog toka, ali od tada nije ništa urađeno.

- Otežavajuća okolnost za decu je što do naselja vozi samo minibus, pa su gužve i deca se guraju - kaže Mladenović.

- Do okretnice autobusa 26 moraju da idu pešice, putem koji nije asfaltiran. Izgradnjom škole bili bi rešeni i neki infrastukturni problemi koje imamo već godinama.

U naselju postoji jedno državno obdanište i nekoliko privatnih za oko 800 mališana jaslenog i vrtićkog uzrasta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna