OSTAJE DOTACIJA ZA PRIVATNO OBDANIŠTE: Nadležni zvali roditelje čija su deca pohađala vrtić “Zamak” na razgovor, oni odbili

B. Borisavljević

26. 01. 2021. u 21:30

PREDSTAVNICI roditelja dece koja pohađaju vrtić "Zamak", koji je privremeno zatvoren, odbili su razgovor sa sekretarom za obrazovanje i dečiju zaštitu Slavkom Gakom.

ОСТАЈЕ ДОТАЦИЈА ЗА ПРИВАТНО ОБДАНИШТЕ: Надлежни звали родитеље чија су деца похађала вртић “Замак” на разговор, они одбили

Foto N. Skenderija

Predškolska ustanova "Zamak" i u utorak je bila otvorena, uprkos rešenju prosvetne inspekcije o privremenoj zabrani rada. Razlog je, kako smo saznali, što je rešenje o privremenom zatvaranju, uručeno ujutru. Međutim, roditeljima prethodno niko iz uprave vrtića nije rekao da decu ne dovode u obdanište, a o odluci o privremenom zatvaranju su saznali iz medija.

Prema rečima Slavka Gaka, sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu, predstavnici roditelja iz vrtića "Zamak" su pozvani na sastanak, ali su oni to odbili. On ističe da im ostaje pravo na korišćenje subvencije, što znači da mogu da upišu decu u bilo koji drugi privatni vrtić, uz finansiranje iz gradske kase 80 odsto ekonomske cene u državnom vrtiću.

REAGUJU I NA ANONIMNE PRIJAVE

Redovne inspekcijske kontrole, po zakonu, moraju da se najave tri dana ranije zbog čega je, za sprečavanje ovakvih slučajeva, nadležnima potrebna pomoć roditelja.

- Svako ponašanje koje iskače iz okvira pravila, roditelji treba da prijavljuju - poručuju nadležni.

- Reagujemo i na anonimne prijave, ali ih moramo dobiti da bi inspekcija izašla u vanrednu kontrolu.

- Osim toga, analiziramo raspoložive kapacitete u državnim vrtićima na Voždovcu, kao još jednu dodatna mogućnost - kaže Gak.

- Ovakvi slučajevi ne smeju da da sruše ugled kompletne struke, jer većina ipak profesionalno upravlja predškolskim ustanovama ali se o ovakvim izuzecima, po pravilu, najviše priča.

Privremeno zatvaranje bi trebalo da "stupi na snagu" u sredu, a Ministarstvo prosvete će odlučiti da li će vrtiću biti tajno oduzeta dozvola za rad. Iako su bili revoltirani užasavjućim snimkom neprimerenog ponašanja prema deci, roditelji su potpisali peticiju u kojoj traže da se vrtić ne zatvori. Inspektori su konstatovali niz nepravilnosti, od duplo manjeg broja vaspitačica koje nemaju licencu za rad do toga da ne postoji zaposlena medicinska sestra vaspitač, što je obaveza po zakonu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODRŽIVI TURIZAM: Put ka harmoniji između čoveka i prirode