UREĐENE GROBNICE VELIKANA: Ekipe Zavoda za zaštitu spomenika nadzirale sanaciju spomenika na Novom groblju

S. VIDAČKOVIĆ

28. 12. 2020. u 07:39

STRUČNjACI Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda tokom godine na izmaku odredili su uslove i nadzirali sanaciju grobnica srpskih velikana - političara i državnika Nikole Pašića, armijskog generala Serdar Janka Vukotića i narodnog poslanika i gimnazijskog profesora Radoslava Agatonovića.

УРЕЂЕНЕ ГРОБНИЦЕ ВЕЛИКАНА: Екипе Завода за заштиту споменика надзирале санацију споменика на Новом гробљу

Grobnice u celini Arkade ustupane su znamenitih ličnostima

Njihova večna počivališta nalaze se u nizu u prostornoj celini Arkade na beogradskom Novom groblju. Kako je saopšteno iz Zavoda, sanaciju na ove tri grobnice su tokom maja izvele ekipe JKP "Pogrebne usluge".

- Radovi su obuhvatali demontažu elemenata sva tri spomenika, zamenu oštećenih delova, brušenje i fugovanje sa završnim nanošenjem vodoodbojne zaštite - objašnjavaju u Zavodu. - Prostorna celina Arkade dobila je ime po prvobitnom idejnom projektu, po kome je na ovom mestu postojeći zid Ruzveltove ulice trebalo da bude završen u formi lukova, odnosno arkada. Nastala je u periodu između 1926. i 1927. godine. Grobnice u ovoj prostranoj celini su ustupane porodicama značajnih ličnosti iz društveno-političkog života, ali i prodavane imućnijim Beograđanima.

U ovoj ustanovi podsećaju da su se na Novom groblju, od osnivanja krajem 19.veka do danas, neprekidno taložile mnoge vrednosti i znamenitosti poput nadgrobnih kapela, dela mnogih poznatih arhitekata, brojne skulpture, ograde i grobni mobilijar - dela umetničkih zanata, kamenorezačkog i kovačkog, kao i neponovljiva ostvarenja koje oblikuju ambijent ovog večnog počivališta. Zbog gotovo nemerljivih vrednosti, Novo groblje ima status spomenika kulture od velikog značaja za Republiku Srbiju.

RATNICA

U OKVIRU navedenih radova, izrađena je i nova ploča sa natpisom posvećena Vasiliji, kćerki serdara Janka Vukotića.

Istorija beleži da je Vasilija, poput oca, bila borac i patriota, učesnik balkanskih i Prvog svetskog rata, kao i Mojkovačke bitke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a