MULJ SELE U DUNAV: Ekipe javnog preduzeća "Srbijavode"iskopavaju nataložene nanose iz Čukaričkog rukavca

J. Gočanin

19. 12. 2020. u 12:23

MULj iz Čukaričkog rukavca, zbog kojeg se od polovine oktobra osećaju neprijatni mirisi u ovom delu Beograda, na osnovu nautičke saglasnosti Lučke kapetanije biće odložen u Dunav na nekoliko lokacija uzvodno od Pančevačkog mosta, na odstojanju od 300 do 400 metara od leve obale, potvrdili su, za "Novosti", u JP "Srbijavode".

МУЉ СЕЛЕ У ДУНАВ: Екипе јавног предузећа Србијаводеископавају наталожене наносе из Чукаричког рукавца

Foto V. N.

Radovi na čišćenju rukavca započeti su 23. novembra, a rok za završetak je 60 radnih dana.

- Bez obzira na epidemiološku situaciju u zemlji, radovi napreduju predviđenom dinamikom - rekli su u JP "Srbijavode".

- U toku je mašinski iskop nanosa iz rukavca plovnim bagerom, nakon čega će iskopani materijal biti transportovan do lokacije koju je odredila Direkcija za vodne puteve. Odloženi materijal će biti razastiran na što većoj površini, kako se ne bi formirali podvodni pragovi koji bi mogli da utiču na režim toka.

 UGINULE RIBE

KAKO su ranije potvrdili, za "Novosti", u Sekretarijatu za inspekcijske poslove, vodni inspektor ovog sekretarijata je izlaskom na teren 27. oktobra zatekao nekoliko uginulih riba u Čukaričkom rukavcu. Takođe, kontrolom je utvrđeno da je voda na ušću Topčiderske reke u rukavac tamne boje i neprijatnog mirisa.

Prema rečima sagovornika, u pitanju je količina od 40.000 kubika nanosa duž celog rukavca, a nakon završenih radova obaviće se hidrografsko snimanje dela korita reke Dunav na kojem je odložen izvađeni materijal.

Na ovom mestu godinama se talože velike količine mulja i smeća, što najviše doprinosi njegovoj neuređenosti. "Novosti" su mnogo puta prethodnih godina ukazivale na ovaj ozbiljan problem, a samo se sporadičnim akcijama pristupalo njegovom rešavanju.

Pošto nijedno javno preduzeće u gradu nije bilo nadležno za Čukarički rukavac i odmuljavanje, vodni inspektor Sekretarijata za inspekcijske poslove sačinio je zapisnik polovinom prošlog meseca, na osnovu kog je doneto rešenje kojim se JP "Srbijavode" nalaže čišćenje mulja na ovoj lokaciji.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)