UPLATNICA BEZ POSKUPLJENJA: Do kraja godine gradonačelnik Radojičić će doneti rešenje o ekonomskoj ceni vrtića

B. Borisavljević

18. 12. 2020. u 09:09

DO kraja godine gradonačelnik Zoran Radojičić će doneti rešenje o utvrđivanju ekonomske cene programa vaspitanja i predškolskog obrazovanja u predškolskim ustanovama, čiji je osnivač Grad.

УПЛАТНИЦА БЕЗ ПОСКУПЉЕЊА: До краја године градоначелник Радојичић ће донети решење о економској цени вртића

Foto: Arhiva "Novosti"

Roditelji će tako i u sledećoj godini plaćati istu cenu za boravak mališana u vrtiću. Računica koju su uradile stručne službe Sekretarijata govori da će ekonomska cena obdaništa ostati oko 28.000 dinara, a mesečni iznos na uplatnici oko 5.600 dinara mesečno - potvrdio je za "Novosti" Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu.

To je procedura koja se radi svake godine, a na osnovu analiza stručnih službi Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, po kojima neće biti značajnih odstupanja u ceni vrtića za 2021. godinu,

- Godinu završavamo sa oko 77.000 dece u sistemu predškolskog obrazovanja, što je obuhvat od oko 73 odsto. To je za Beograd istorijski uspeh. Nastavljamo sa tim rastom i u sledećoj godini - kaže Gak.

Mališani iz socijalno najugroženijih porodica će i imati pravo da besplatno borave u predškolskim ustanovama. Reč je o više od 5.500 mališana uzrasta od jedne do šest godina. Računica govori da svako deseto dete uključeno u državni sistem predškolskog obrazovanja ostvaruje pravo na besplatno obdanište. Iz gradske kase se, svakog meseca, na ime subvencije za ove namene izdvaja više od 157 miliona dinara, što na godišnjem nivou iznosi blizu dve milijardi dinara. Najviše njih, 97 odsto, ovo pravo ostvaruje na ime trećeg i svakog narednog deteta.

NAJVIŠE U NOVOM BEOGRADU

NAJVIŠE dece, u prošloj školskoj godini je besplatno boravilo u vrtićima na Novom Beogradu - 729, Čukarici - 631, Zvezdari - 585, u "Dr Simo Milošević" u Zemunu - 538... U predškolskim ustanovama u Sopotu je najmanje mališana koji imaju pravo na dotiran boravak u obdaništu - 93.

Osim, po osnovu trećeg i svakog narednog deteta, Sekretarijat finansira obdanište i za decu bez roditeljskog staranja u starateljskoj porodici (16), u hraniteljskoj porodici (36), decu sa smetnjama u razvoju i sa invaliditetom (79) i za decu koja borave u Sigurnoj kući (3).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista