RASKRSNICA MORA DA SE "NAŠTIMA" : Stručni timovi prate novouspostavljeni režim saobraćaja na uglu ulica Makedonske i Dečanske

S. B. MILOŠEVIĆ

16. 12. 2020. u 11:30

JEDINSTVENA semaforizovana raskrsnica, koja predviđa i dijagonalni prelazak ulice, na uglu Makedonske i Dečanske, proradila je u subotu popodne.

РАСКРСНИЦА  МОРА ДА СЕ НАШТИМА : Стручни тимови прате новоуспостављени режим саобраћаја на углу улица Македонске и Дечанске

Foto N. Skenderija

Prvi radni dan i popodnevni špic pokazali su i prve nedostatke ovog saobraćajnog rešenja koje je kod nas preuzeto iz Londona i Tokija. Uočena je blokada raskrsnice, a navodno i zeleno svetlo za pešake kratko traje.

Iz Sekretarijata za saobraćaj navode da permanentno prate stanje, analiziraju se sve situacije i podaci i navode da je potrebno vreme za "uštimavanje". Među primedbama pešaka su da nemaju dovoljno vremena da pređu ulicu. Dok pojedini pretrčavaju, drugi su crveno bezbednosno svetlo koristili da stignu na drugu stranu. Tri zglobna autobusa nanizana jedan za drugim od skretanja za Bulevar despota Stefana bila su dovoljna ra blokiraju raskrsnicu, pa vozači iz Makedonske nisu mogli da ih obiđu.

SENZORI ZA TRAMVAJE KOD PRAVNOG

Krajem ovog meseca ili početkom januara nova oprema na semaforima trebalo bi da bude instalirana na raskrsnici kod Pravnog fakulteta. Ona bi trebalo tramvajima da obezbedi zeleno svetlo čim semafor detektuje njihov nailazak. To znači da će vozači ubrzo biti suočeni sa novom situacijom i na ovom raskršću.

Ujedno, problem vozača koji iz Makedonske skreću ka terazijskom tunelu je i taj što po saobraćajnim pravilima prvo propuštaju vozila iz gornjeg dela ulice. Dok ih sva propuste, nemaju dovoljno vremena da skrenu u Dečansku, pešaci dobiju zeleno svetlo i autobus ostaje blokiran u raskrsnici. Iz Sekretarijata za saobraćaj objašnjavaju da semafori na ovoj raskrsnici trenutno rade u tri fiksna režima i to u noćnom, dnevnom i tokom jutarnjeg i popodnevnog špica.

ZASTOJ U špicevima se formiraju kolone vozila, Foto N. Skenderija

- U vremenu tokom špica, semafor je naštelovan tako da pešaci imaju zeleno svetlo 12 sekundi plus 22 sekunde zaustavno vreme, odnosno kada je i njima i vozilima crveno svetlo.

Ali to je dovoljno da bezbedno pređu ulicu. Činjenica je da će biti problema u prvom periodu, što smo i očekivali. Tek posle nekog vremena, nakon dodatnog prilagođavanja, sistem će početi uspešno da funkcioniše - navode u Sekretarijatu.

Kažu da će, kada se izanaliziraju svi podaci i sistem bude prebačen u adaptilni, njime upravljati u skladu sa trenutnom situacijom u saobraćaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a