KAŽNJEN SAMO JEDAN VLASNIK: Šetališta i parkovi puni fekalnog otpada kućnih ljubimaca, sankcije retke

J. D.

07. 12. 2020. u 09:27

ZAKONOM je propisano da vlasnik mora očistiti za svojim kućnim ljubimcem, ali mnogo je onih koji tone čine, zbog čega su gradska šetališta i prakovi puni životinjskog izmeta. Kazna za nesavesne vlasnike iznosi 10.000 dinara, a od početka godine napisana je samo jedna.

КАЖЊЕН САМО ЈЕДАН ВЛАСНИК: Шеталишта и паркови пуни фекалног отпада кућних љубимаца, санкције ретке

Ljubimci u Tašmajdanskom parku

Pripadnici Komunalne milicije do 1. decembra evidentirali su 39 postupanja, odnosno kontrole komunalnog reda koji se odnosi na prljanje javnih površina čiji su vinovnici kućni ljubimci i to uglavnom u centralnim gradskim opštinama.

- Primljene su 34 prijave, urađeno je i pet kontrola komunalnog reda, prilikom kojih je izdat jedan prekršajni nalog i izvršeno jedno prosleđivanje nadležnom organu - objašnjavaju nadležni iz Sekretarijata za poslove komunalne milicije. - Mi ćemo i ubuduće, u skladu sa svojim ovlašćenjima, sprovoditi kontrolu navedene oblasti.

Ipak, iako je kazni malo, neprijatnih prepreka na ulicama i trotoarima je sve više, što svedoči samo o neodgovornim vlasnicima. Prema zvaničnim podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, tačnije Uprave za veterinu, u Beogradu ima oko 43.000 registrovanih vlasničkih pasa. Brojke koje svedoče o napuštenim ljubimcima, koji lutaju gradskim ulicama, uvećavaju se svakog meseca.

Zvanični podaci ne postoje, a kapaciteti postojećih azila odavno su ispunjeni. Kako bi se u prestonici poboljšala situacija, gradske vlasti su imale nameru da uvedu obavezno čipovanje i uzimanje DNK da bi se smanjio problem fekalnog otpada kućnih ljubimaca po ulicama. Uprkos najavama, projekat ni posle godinu dana još nije zaživeo. Tada je bilo reči i da će se rigoroznije kažnjavati svi oni koji svoje ljubimce vode bez povoca i puštaju u gradske parkove, iako su otvoreni posebni za ljubimce.

GROBLjE U BLOKU 57

RADOVI na izgradnji prvog groblja za ljubimce koje će se nalaziti u Bloku 51, na Novom Beogradu, u blizini Bežanijske kose, počeće uskoro. Iz budžeta Grada za ovaj projekat izdvojeno je 1,5 miliona evra, a kompleks će se prostirati na hektar i po. Groblje kućnih ljubimaca imaće 839 grobnih parcela za male, srednje i velike kućne ljubimce, kao i 760 mesta za vlasnike koji žele da na poseban način obeleže grobno mesto svog kućnog ljubimca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)