MALO VEĆI POREZ ZA PRVU ZONU: Nadoknada za imovinu na teritoriji grada biće neznatno veća, a u pojedinim delovima i niža

M. STANOJKOVIĆ

02. 12. 2020. u 10:24

VLASNICI stanova i kuća u pojedinim zonama grada mogli bi sledeće godine da očekuju veće račune za porez.

МАЛО ВЕЋИ ПОРЕЗ ЗА ПРВУ ЗОНУ: Надокнада за имовину на територији града биће незнатно већа, а у појединим деловима и нижа

Najviše je poskupeo kvadrat stana i kuće u drugoj zoni/ Foto D. Milovanović

Sudeći prema tome kako su se prodavale nekretnine i kretale cene u njihovom komšiluku moći će da naprave računicu. Kvadrat stana skočio je najviše u prvoj zoni, za oko pet odsto, pa se ovde očekuje najviše pomeranje. Međutim, umanjenje mogu da očekuju Beograđani koji imaju kuće u ekstrazoni budući da je prosečna cena kvadrata umanjena, kao i oni koji imaju stanove na periferiji, u šestoj zoni, jer je ovde takođe, neznatno pala cena.

Prema objašnjenju nadležnih u Sekretarijatu za javne prihode, s obzirom na to da nije bilo značajnije promene odluke o utvrđenim prosečnim cenama kvadratnog metra za 2021. godinu, kao i uzimajući u obzir umanjenje po osnovu amortizacije od jedan odsto godišnje, poreski obveznici iduće godine mogu da očekuju neznatnu promenu u obračunu.

- Obveznici koji imaju nepokretnosti u zonama u kojima su prosečne cene kvadratnog metra uvećane, imaće neznatno višu poresku obavezu za 2021. - navode u Sekretarijatu za javne prihode. - S druge strane, u zonama u kojima je došlo do pada cena nekretnina imaće srazmerno nižu obavezu .

Prema uvidu iz Odluke o prosečnoj ceni nekretnina za protekli period, može se zaključiti da je cena u ekstrazoni stanovanja, koji obuhvata uglavnom Dedinje, kvadrat stana u proseku prodat za 219.402 dinara, odnosno 1.875 evra, dok je u istom periodu prošle godine koštao oko 213.395 dinara ili 1.823 evra. U prvoj zoni kvadrat se pazario za oko 9.000 dinara više, odnosno umesto za 190.091 dinara, za 199.942 dinara, pa se vlasnici stanova u ovim delovima grada mogu nadati i višim računima za porez. Najviše je otišao i kvadrat stana i kuće u drugoj zoni, kojoj pripada jedan deo starog dela grada, Zvezdare, područja Zrenjaninskog puta i drugi delovi...

Cena kuća iz treće zone, gde je cena sa 93.742 dinara pala neznatno na 92.857 dinara mogu da računaju na niže poreske obaveze. Kuće su se jeftinije prodavale i u četvrtoj zoni, kojoj pripada Banjica, Zvezdara, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, deo Palilule, za oko hiljadu dinara manje. U šestoj zoni bila je niža cena stanova za oko 3.000 dinara, pa se vlasnici stanova mogu nadati manjim računima.

ŽALBE

U SEPTEMBRU je zbog većih računa za porez na imovinu nadležnom sekretarijatu stiglo oko 2.500 žalbi građana. Mnogi su dobili uvećanje, jer Grad nije doneo odluku kojom se ograničava uvećanje poreza do dva odsto u odnosu na prošlu godinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri