PROVERE I PO ANONIMNIM PRIJAVAMA: Inspektori i komunalni milicionari kontrolišu ugostitelje i poručuju - nije nam cilj da kažnjavamo

G. NOVAKOVIĆ

19. 11. 2020. u 11:00

TOKOM prve večeri od stupanja na snagu novih epidemioloških mera na teritoriji glavnog grada, kada je kontrolisano da li ugostitelji stavljaju ključ u bravu u 21.00, ukupno je proveravano 147 objekta.

ПРОВЕРЕ И ПО АНОНИМНИМ ПРИЈАВАМА: Инспектори и комунални милиционари контролишу угоститеље и поручују - није нам циљ да кажњавамо

Foto: P. Milošević

Od toga, u tri slučaja napisani su prekršajni nalozi, dva zapisnika podneo je Sekretarijat za inspekcijske poslove, a jedan Komunalna milicija. Juče su tokom dana na proveri bili tržni centri.

Prema rečima Sekretara za vanredne situacije Darka Glavaša, građani moraju da prijave "Beokom servisu" ukoliko primete da neki lokali krše propisane mere, kako bi oni bili stavljeni u plan akcije. U narednim danima pokazaće se da li su privrednici ozbiljno shvatili nalog o zatvaranju u propisano vreme. Većina je u utorak uveče preventivno zatvarala objekte.

- Nije cilj da kažnjavamo građane, oni su naši partneri u svemu ovome - kaže Glavaš, za "Novosti". - Sugrađani moraju da prijave kršenje mera, ali istovremeno i da se ponašaju odgovorno u cilju opšteg zdravlja. Ugostitelji moraju da daju svoj primer, budući da se mi borimo da oni zadrže svoja radna mesta.

Zasada, građani će biti upozoravani ukoliko ne poštuju pravila nošenja maske i držanja distance. I ta upozorenja jesu obavezujuća. Kada komunalni milicionari prođu obuku, što je pitanje dana, sve što zakon dozvoljava biće primenjivano. S druge strane, kontrola ugostiteljskih objekata traje već četiri meseca, tokom kojih su im pisani prekršajni nalozi i kažnjavani su. Mnogi lokali mere su kršili i po nekoliko puta.

"POSLEDNjA ŠANSA"

KAFANA "Poslednja šansa" u Borči, u kojoj se prošle nedelje dogodila pucnjava u ranim jutarnjim satima, klasičan je primer nepoštovanja propisa, budući da je bila puna ljudi. Kako kaže Darko Glavaš, reč je o nelegalnom ugostiteljskom objektu i nisu zabeležene prijave za ovaj lokal, iako mesečno bude i na desetine prijava za objekte koji se nalaze u ovom delu Palilule.

- Nema nedodirljivih. Građani treba da znaju da oni treba da prijave lokale iz kojih dopiru muzika i buka u nedozvoljeno vreme. Njihov identitet čuvamo, moguće su i anonimne prijave. Taj lokal odmah stavljamo na spisak za kontrolu, koji pravimo svakog dana. Mesečno, dobijamo nekoliko stotina prijava iz različitih delova grada - kaže Glavaš.

Juče su inspektori i miliconari bili u tržnim centrima. Uprava šoping molova i zaposleni u njima proveravani su da li poštuju mere. Takođe, utvrđivano je da li su angažovani kovid redari, obezbeđenje koje ne dozvoljava ulaz bez zaštitne maske, da li su postavljene dezobarijere i pultovi sa dezinfekcionim sredstvima.

 

UČINAK ZA ČETIRI MESECA

ZA četiri meseca udružene akcije sanitaraca, komunalaca i milicionara, do juče je ukupno kontrolisano 11.629 lokala. Napisano je 428 prekršajnih naloga, a 198 prosleđeno je sudiji za prekršaje. Zbog kršenja mera u 11 lokala doneta je momentalna zabrana korišćenja prostora, dok su u tri slučaja objekti privremeno zatvoreni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)