PREVENTIVNA IZOLACIJA: Prihvatilišta u sedmodnevnom karantinu

Novosti online

18. 11. 2020. u 08:39

ПРЕВЕНТИВНА ИЗОЛАЦИЈА: Прихватилишта у седмодневном карантину

Foto: P. Mitić

USTANOVE Prihvatilište za decu Beograda i Prihvatilište za odrasla i stara lica od 16. novembra nalaze se u sedmodnevnom karantinu, shodno preporukama Gradskog štaba za vanredne situacije, kaže gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Ona je precizirala da se u Prihvatilištu za decu Beograda nalazi 26 dece i 13 zaposlenih, a u Prihvatilištu za odrasla i stara lica 61 korisnik i 20 zaposlenih.

-Zaposleni u ovim ustanovama su se dobrovoljno odlučili na sedmodnevnu izolaciju, tokom koje ne odlaze kući, već su sve vreme sa korisnicima i na taj način sprečavaju širenje virusa u ustanovama socijalne zaštite- rekla je Stanisavljević, prenosi Beoinfo.

Ona je navela da je Prihvatilištu za odrasla i stara lica ovo sedmi put da ulaze u režim rada preventivne izolacije, dok je Prihvatilištu za decu šesti.

U oba prihvatilišta primenjuju se sve preventivne mere zaštite koje su propisale nadležne institucije - zaštitni mantili, maske, rukavice, kaljače, dezobarijere, beskontaktni toplomeri, sredstva za dezinfekciju.

Oba prihvatilišta poseduju dezotunele, koji omogućavaju svakodnevno funkcionisanje i sigurne ulaske u prostorije.

Stanisavljević je dodala da su u ustanovama socijalne zašitite smešteni korisnici kojima je potrebna dodatna pažnja i pomoć jer su i zdravstveno ugroženi.

- To je veoma važno jer su posebno izloženi mogućim komplikacijama kovida-19. Važno je da su obe ustanove u stalnom kontaktu sa Gradskim zavodom za javno zdravlje, odnosno epidemiolozima. Određene su osobe koje kontaktiraju sa njima i izveštavaju ih o stanju u obe ustanove. Takođe, svim ustanovama koje su u nadležnosti Sekretariijata za socijalnu zaštitu dat je nalog da se postupa po instrukcijama i preporukama dobijenim od epidemiologa i nadležnih organa- istakla je sekretarka za socijalnu zaštitu.

Imajući na umu epidemiološku situaciju u Beogradu, Prihvatilište za odrasla i stara lica, u saradnji sa Gradskim centrom za socijalni rad Beograd na vreme je preduzelo mere u cilju zaštite i zbrinjavanja korisnika.

U toku letnjih meseci blagovreme su preduzete mere kako bi se u zimskom talasu kad je pojačan prijem korisnika omogućilo da ustanova može da funkcioniše i prima nove korisnike a dobijena je i saglasnost za prijem novih zaposlenih.

- Prihvatilište za odrasla i stara lica je deo poslovnih prostorija u prizemlju objekta opredelilo za potrebe izolacionog bloka za korisnike, čime je omogućen prijem novih korisnika. Ova odvojena celina poseduje kupatilo sa tušem i dva sanitarna čvora. U proteklih deset dana je bilo pet prijema. Napominjemo da od početka pandemije nijedan korisnik u obe ustanove nije bio zaražen virusom. U 2020. godini u Prihvatilištu za decu Beograda realizovano je 97 zahteva za prijem- precizirala je Nataša Stanisavljević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)