ONI SU PROSLAVILI 70 GODINA BRAKA: Ljubavna priča Milana i Damjanke počela je na vašaru, a traje i dan danas (FOTO)

S.VIDAČKOVIĆ

26. 10. 2020. u 17:50

ОНИ СУ ПРОСЛАВИЛИ 70 ГОДИНА БРАКА: Љубавна прича Милана и Дамјанке почела је на вашару, а траје и дан данас (ФОТО)

Foto: privatna arhiva

SUPRUŽNICI Milan (87) i Damjanka (89) Antonijević, koji žive u Banatskom Brestovcu kod Pančeva, prošlog vikenda proslavili su 70 godina braka.

Šampioni ljubavi duge sedam decenija, kako stoji u zlatnom peharu koji su im poklonili najmiliji, u krugu porodice obeležili su jubilej kojim retko koji par u Srbiji može da se pohvali. Uz lepe želje, da ih zdravlje još dugo služi, a uzajamna ljubav i sreća ispunjavaju svaki dan i na pragu desete decenije.

Milanova i Damjankina životna priča mogla bi da posluži za filmski scenario. Ona rođena u bogatoj porodici u selu Popadić kod Banje Vrujci, a on iz sela Planinaca kod Mionice, u kući u kojoj se oskudevalo. Milan je imao 13 godina kada je, kolonizacijom, sa porodicom došao u Banatski Brestovac. Kada je napunio 17 godina, otac ga je poslao u rodno selo kako bi se oženio nepoznatom devojkom, po dogovoru porodica.

Foto: privatna arhiva

- Njoj sam rekao "ne", ali mi je istog dana moja Damjanka rekla "da" - priseća se Milan. - Bio je vašar u našem selu, platio sam muzici da svira kolo, kad sam video svoju suprugu. Poveo sam kolo i pozvao je da igra pored mene. Više se nismo razdvajali, evo punih 70 godina.

Foto: privatna arhiva

NA MERDEVINAMA SA 90 GODINA

- OD naše voljene bake naučili smo šta je volja za životom i da nikad ne smemo da se predamo - kaže nam Aleksandar, unuk ovog vremešnog para. - Ona se sa nepunih 90 godina, dva polomljena kuka popela na merdevine da vidi kako smo uredili sprat vikendice u Vrujcima! Pre dve godine sela je u čamac i prešla na drugu obalu Tamiša, kako bi u restoranu prisustvovala 40. rođendanu unuka i ostala je do kraja veselja. Deda nam je živa enciklopedija, pamćenje ga odlično služi i nema teme u koju se ne razume. Beskrajno smo ponosni na njih.

U godinama posle Drugog svetskog rata nedostajalo je svega, sem ljubavi i pažnje. Milan i Damjanka su zaprežnim kolima došli u Banatski Brestovac gde su prvo živeli sa njegovim roditeljima. Rano su sazreli, zajedno su učili i kalili se kroz život. Po povratku iz vojske, Milan je kupio trošnu kuću sa zemljanim podom. Počeli su od nule, vodu donosili sa pumpi, mučili se bez struje. Međutim, težak život nije ih omeo u stvaranju zdrave i poštene porodice. Obe ćerke su završile višu medicinsku školu i imaju svoje porodice.

Tajna uspešnog i dugovečnog braka je u umerenosti, otkriva nam deda Milan.

- Mlađim generacijama pokušavam da prenesem ono čime sam se vodio kroz život: da uvek budem zadovoljan onim što imam, da nemam neke velike apetite koje ne mogu da zadovoljim. Jer ako čovek preceni sebe, od njega ne ostaje ništa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Aleksandar

26.10.2020. 21:49

Divna prica ! Porodici Antonijevic zelim sve najlepse i cestitam na svemu ! Ljudi za primer,na zalost danas je tako nesto cuti gotovo nemoguce ! Stvarno im se divim,Bog ih blagoslovio ! Pozdrav iz Nemacke.