GUSLAMA UDARAJU KONTRU: Grupa sugrađana sa Slavije povela borbu protiv galame koja dolazi iz ugostiteljskog objekta smeštenog između zgrada

J. DINČIĆ

22. 10. 2020. u 09:41

UDARANjE u šerpe, zatim zvižduci pištaljki, a od pre nekoliko dana i zvuci gusala, odjekuju Slavijom svake večeri od 21.00 do 22.00. Reč je o revoltu stanara obližnjih zgrada zbog buke koja dopire iz obližnjeg lokala.

ГУСЛАМА УДАРАЈУ КОНТРУ: Група суграђана са Славије повела борбу против галаме која долази из угоститељског објекта смештеног између зграда

Foto privatna arhiva

Posle prijavljivanja galame i dopisa svim nadležnim institucijama bez uspeha, građani su započeli samostalnu borbu.

Stanari iz višespratnica oivičenih Nemanjinom, Kralja Milutina, Birčaninovom i Deligradskom ulicom, skoro dve godine bore se sa bukom koja dopire iz bašte kafića koji se nalazi u dvorištu zgrada. Guslarskim repertoarom, desetercima i zvucima bušilice odlučili su da uzvrate "udarac kafiću". Buku sa terasa i prozora svojih stanova stvaraju do 22.00, jer kako navode, posle toga ne žele da remete kućni red.

- Taj kafić više nije kafić, već prava diskoteka, a njihova bašta zalazi duboko u dvorište između zgrada - objašnjava, za "Novosti", Slavica B. koja živi u jednom od ulaza. - Ovo nije problem jednog ili dvoje džangrizavih komšija kojima smeta muzika, već muka 500 ljudi, koliko živi u ovom kompleksu zgrada.

AKUSTIČNO ZONIRANjE TEK U PLANU

GRADSKE vlasti planiraju da urade akustično zoniranje grada kojim će prestonica biti podeljena u šest zona, za koje će biti tačno precizirani granični decibeli. Biće propisani nivoi buke tokom dana i tokom noći, koji ne smeju prelaziti granične vrednosti.

Stanari navode i da su problem prijavljivali nadležnim inspekcijama, ekološkoj, sanitarnoj, građevinskoj, kao i komunalnoj miliciji. Na teren su zasad izlazili samo inspektori za zaštitu životne sredine Sekretarijata za inspekcijske poslove.

- Na osnovu dostavljenog izveštaja, zabranjeno je emitovanje buke u životnoj sredini iznad propisanih graničnih vrednosti, a vanrednom kontrolom utvrđeno je da se u ovom kafiću propisi poštuju.

Zaposleni iz kafića u Deligradskoj, koji, kako stanari kažu, trenutno radi do 00.30, nisu bili raspoloženi za razgovor za "Novosti".

Stanari tvrde da buka nije merena u "pravo" vreme.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna