OBRENOVAC NAS JE SVE PROMENIO: Gradonačelnik Radojičić u Ujedinjenim nacijama o borbi protiv nepogoda

S. V.

07. 10. 2020. u 09:53

PRVI čovek Beograda, prof. dr Zoran Radojičić govorio je juče na Forumu gradonačelnika u Palati Ujedinjenih nacija u Ženevi, na panelu posvećenom borbi protiv prirodnih nepogoda.

ОБРЕНОВАЦ НАС ЈЕ СВЕ ПРОМЕНИО: Градоначелник Радојичић у Уједињеним нацијама о борби против непогода

Foto Beoinfo

Osim naše prestonice, svoja iskustva podelili su i gradonačelnici Praga, Helsinkija, Atine, Berna, Budimpešte, Sarajeva...

Radojičić je govorio o teškim poplavama koje su pogodile Srbiju 2014. godine. Opština Obrenovac je tada pretrpela najveću prirodnu katastrofu, izgubljeni su životi, 30.000 ljudi je evakuisano, a nastala je velika materijalna šteta na objektima i infrastrukturi.

- Ovaj događaj uslovio je promenu strateškog pristupa u rešavanju problema prirodnih nepogoda - rekao je Radojičić. - Formalizovana je promena plana suočavanja sa prirodnim katastrofama, tako da je sada nadležnost lokalnih vlasti proširena čime smo stvorili uslove za brzu i efikasnu reakciju u krizi. Tada smo formirali i Gradski štab za vanredne situacije čija se efikasnst videla i u prethodnim mesecima tokom epidemije.

On je naglasio da je tada usvojen set zakona koji je u skladu sa dokumentom kancelarije Ujedinjenih nacija za smanjivanje šteta od katastofa 2011-2030. Kaže da se kontinuirano radi na projektu razvijanja sistema za rano upozorenje na poplave, koji Grad Beograd sprovodi sa Kancelarijom UN za razvoj (UNDP).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOBI BANKA POSTAJE YETTEL BANK