OPŠTINA "OTPORNA" NA SMEĆE: Građani uzalud skreću pažnju na ekologiju, problemi prevazilaze mogućnosti Palilule

A. Z. Klisurić

01. 10. 2020. u 18:39

NAJAVLjENA besplatna "turistička tura" koju organizuje Udruženje građana "Kotež" nije prenula nadležne iz GO Palilula.

ОПШТИНА ОТПОРНА НА СМЕЋЕ: Грађани узалуд скрећу пажњу на екологију, проблеми превазилазе могућности Палилуле

Otpad u Kotežu

Prema rečima predsednika ove beogradske opštine Aleksandra Jovičića, za "Novosti", upoznati su sa situacijom u Kotežu, ali ekološki i drugi problemi u ovom naselju prevazilaze kapacitete nadležnosti Opštine, kao i budžet.

- Potrudićemo se da tražimo pomoć od drugih nadležnih institucija. Apelovao bih na sugrađane da se svi ponašamo društveno odgovorno i da ne zagađujemo životnu sredinu, jer deponije se ne formiraju same, već zbog pojedinaca koji se ponašaju neodgovorno - rekao je Jovičić.

Kako su nam rekli u Inspekciji za zaštitu životne sredine u sklopu Sekretarijata za inspekcijske poslove, na njihovu adresu stizali su dopisi o problemima u ovom delu prestonice.

- Odradili smo inspekcijski nadzor na farmi svinja "Vizelj" jer smo za ovu lokaciju dobijali prijave. Izdali smo Rešenje na studiju uticaja na životnu sredinu od Sekretarijata za zaštitu životne sredine, te će "Vizelj" biti predmet redovnog inspekcijskog nadzora za 2021. godinu - precizirali su u Sekretarijatu.

Prema njihovim rečima, inspektori su izlazili na svaki teren za koji su dobijali prijave u ovom delu Beograda.

Građani Koteža revoltirani su dugodišnjim nemarom nadležnih institucija i umorni od neprekidnog traženja konačnog rešenja za ekološke i druge probleme koji narušavaju zdravlje žitelja ovog mesta na levoj obali Dunava. Zato su, okupljeni oko Udruženja građana "Kotež", osmislili pozivnicu, imitaciju turističkih flajera, namenjenu svima koji bi došli da vide uzurpirane parkove, divlje deponije, začepljene kanale u kojim plivaju frižideri, lopte, kese....

- Iako smo napisali preko 300 dopisa zvaničnicima, to nam nije pomoglo - rekla je za "Novosti" Danijela Nestorović iz Udruženja.

Budući da upornost u komunikaciji sa nadležnima nije donela nikakav rezultat, odlučili su se da na ovaj način skrenu pažnju na sebe.

ROŠTILj NA SMETLIŠTU

PRVA destinacija koju će građani obići je kanal Kalovita, u kome umesto ribe, sada plivaju delovi automobila, veš-mašine, flaše i kese. Obići će i "kotežansku Vinču" na obali Dunava, gde je do sada "niklo" više od 60 mini deponija, a na ovom mestu će vodiči i organizatori sa "gostima" raspaliti roštilj, kako bi neutralisali mirise koji se šire ovim delom naselja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili