SA VODIČEM KROZ KOTEŽ: Ekološki problemi naveli udruženje građana da organizuje "turističku turu" paliluskim naseljem

A. Z. Klisurić

30. 09. 2020. u 10:19

UDRUŽENJE građana "Kotež" najavilo je besplatnu "turističku turu" palilulskim naseljem, a zainteresovani građani će biti u prilici da obiđu nekoliko "destinacija" na kojima postoje ekološki problemi.

СА ВОДИЧЕМ КРОЗ КОТЕЖ: Еколошки проблеми навели удружење грађана да организује туристичку туру  палилуским насељем

Otpad u Kotežu

Pisanje dopisa nadležnim institucijama nije urodilo plodom, pa je odštampan pamflet kao za mnogobrojne turističke atrakcije, kojim Kotežani zapravo skreću skrenu pažnju na probleme koji ih okružuju.

U blizini ovog beogradskog naselja kanali su zagušeni đubretom, u rukavcima izumiru životinje, komšije nepropisno zauzimaju parkiće, a raste i broj divljih deponija.

"Gosti" će se na početku ture okrepiti pićem dobrodošlice u parkiću, koji je već decenijama uzurpirao jedan od komšija. Uz piće posetioci će biti u prilici da čuju kako je park nekada izgledao, dok je postojao mobilijar u nekada zelenoj oazi.

"Ponuda" za posetu

Prva destinacija na mapi je kanal Kalovita, u kome umesto ribe, sada plivaju delovi automobila, veš mašine, flaše, lopte, kese... Posetioci će čuti da je ovo nekad bilo mesto na kome su se Kotežani kupali, pecali, a zimi klizali.

Kako su nam rekli iz Udruženja, nadaju se da će ovim "performansom" skrenuti pažnju na ozbiljnost situacije.

- Naselje nam je ruinirano, u blizini nam je Dunav ali mi nemamo mogućnost da sa porodicom prošetamo pored reke ili pravimo roštilj, jer se na tom mestu nalaze deponije - rekla nam je Danijela Nestorović iz Udruženja. - Iako smo napisali preko 300 dopisa to nam nije pomoglo. Smatramo da je potrebno malo ulaganja za uređenje okoline.

Na mapi destinacija je i "kotežanska Vinča" na obali Dunava, odnosno više od 60 mini deponija na obali Dunava. Organizatori i vodiči sa "gostima" raspaliće roštilj, kako bi neutralisali mirise koji se šire ovim delom naselja.

Na Jojkića dunavcu "turisti" će moći da se provozaju čamcem i da zaplove crnom vodom. Ovde je, naime, prethodnih nedelja uginulo više od deset labudova, a dogodio se i pomor ribe, o čemu je naš list izveštavao.

Posetioci su pozvani i na takmičenje u slikanju izumrlog biljnog i životinjskog sveta.

CVEĆE U RUPAMA

PROŠLE godine žitelji ovog naselja sadili su cveće u udarnim rupama na putu. Na ovaj način pokušali su da apeluju na nadležne službe da ih "zakrpe", a bilo ih je u svim delovima naselja. U junu su organizovali i koncert "Pevajmo od muke", kako bi skrenuli pažnju da u naselju nema kulturnih i sportskih manifestacija, a nedostaje i mesna zajednica. Naselje nema ni pedijatra.

Otpad u Kotežu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Slobodan

30.09.2020. 10:24

Niko porez ne placa, ni jedna kuca uknjizena nije, a samo traze nesto.. U ulici gde sam gledao kucu da kupim od 50 njih, samo jedna placa porez i pri tom ga svi prozivaju..