VESIĆ: Rebalansom budžeta Grad pomaže privredu i čuva radna mesta, a nismo se zadužili ni dinar

Novosti online

28. 09. 2020. u 12:52

ZAMENIK gradonačelnika Goran Vesić podsetio je danas da je Vlada Srbije donela odluku da se privreda pomogne i na taj način zadrže radna mesta, a jedna od najvažnijih odluka bila je vezana za odlaganje plaćanja doprinosa na zarade zaposlenih za dva prolećna i jedan letnji mesec u naredne dve godine.

ВЕСИЋ: Ребалансом буџета Град помаже привреду и чува радна места, а нисмо се задужили ни динар

Foto: Tanjug

Beogradu pripada 66 odsto ovog poreza, tako da samo jedan mesec znači oko šest milijardi manje prihoda, naveo je Vesić obrazlažući na današnjoj sednici usvojenu izmenu Odluke o budžetu Grada Beograda za 2020. godinu.

Epidemija kovida-19 ostavila je posledice na ekonomiju ne samo grada već i svih država, kazao je on, podsećajući da je već u junu usvojen rebalans budžeta koji je bio manji za 15-16 odsto.

– Grad je pristao da učestvuje u paketu Vladinih mera i na taj način da svoj doprinos, tako da smo zajedničkim radom očuvali radna mesta i sačuvali beogradsku privredu. To je razlog zašto imamo manje sredstava u budžetu. Ovu godinu počeli smo sa 143 milijarde, današnji budžet iznosi skoro 123 milijarde dinara, a najveći deo te razlike nastao je zbog odlaganja plaćanja poreza na doprinose i zarade. Taj novac će se Gradu vratiti narednih godina, ali ova godina je takva da smo svi morali da pokažemo solidarnost sa privredom i da sačuvamo radna mesta za ljude – istakao je Vesić.

Drugi razlog, dodao je Vesić, jeste odluka Grada da se ne zadužuje.

– Grad Beograd tokom ove godine nije uzeo ni jedan jedini evro kredita. Odlučili smo da trošimo onoliko koliko imamo jer se ponašamo domaćinski, kako i treba da se ponašaju odgovorne lokalne samouprave – kazao je Vesić, podsećajući da je 2012. godine kreditno zaduženje bilo čak 1,2 milijarde evra.

Istovremeno, dodao je Vesić, nijedan evro vraćanja stranih kredita nije odložen, podsećajući da za ovu godinu oni iznose skoro četrdeset miliona evra, u najvećem delu za Most na Adi. Vesić je tim povodom ocenio da nisu prihvaćena nuđena odlaganja jer je „Grad finansijski stabilan”.

Foto: Tanjug

U rebalansu ima nekoliko novina, istakao je Vesić.

– Jedna od najvažnijih stvari jeste što se budžetom omogućava da Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspiše tender za izgradnju pet vrtića. Ove godine započeli smo izgradnju šest objekata na Čukarici, u Obrenovcu, Zemunu, Bloku 62, na Bežanijskoj kosi i u Rakovici, a očekuju nas tenderi za vrtiće na Miljakovcu 3, u naselju Braće Jerković, u Mirijevu, na levoj obala Dunava i za jedan vrtić u prigradskoj opštini, gde trenutno tražimo lokaciju. U istoriji Beograda, otkad postoji organizovan smeštaj dece u obdaništima, a to su tridesete godine prošlog veka, nikada se nije izgradilo jedanaest vrtića za godinu dana, čime će se omogućiti mesto za još tri hiljade dece – rekao je Vesić, podsećajući da je lista čekanja ove godine bila manja od tog broja.

Vesić je podsetio da je u julu prosečna plata u Beogradu iznosila 628 evra, a da je poslednjih dana 2012. godine iznosila 452 evra. Za osam godina, naveo je Vesić, plate u glavnom gradu u proseku su porasle za oko četrdeset odsto, a nezaposlenost je smanjena sa 16,2 na 8,1 odsto. U Beogradu je zvanično zaposleno 750.550 lica, a 2012. ta brojka je iznosila 558.620, precizirao je Vesić, što znači da je za osam godina otvoreno 191.880 radnih mesta na teritoriji Beograda. U Beogradu danas radi 56.272 kompanije, a 2012. radilo je 47.867 kompanija. Veoma je važno i da je broj preduzetnika povećan za oko dvadeset hiljada.

Foto: Tanjug

– Finansije Grada su stabilne, ponašamo se odgovorno, učestvujemo u državnom programu pomoći privredi, ne uzimamo kredite i ne zadužujemo se, manje trošimo, prolongirali smo određene investicije za sledeću godinu jer je to odgovorno. Međutim, čak i ovako smanjen budžet iznosi više od milijardu evra – naglasio je Vesić.

Smanjenja troškova nema u socijalnim davanjima, u subvencijama, ali ni za funkcionisanje komunalnog sistema, naznačio je Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)