"TEŽAK" VAZDUH IZ AUSPUHA: Na adresu gradskih inspektora tokom cele godine pristižu prijave

A. Z. Klisurić

28. 09. 2020. u 09:51

ZAGAĐENjE vazduha godinama je goruća tema, a od januara Grad je preuzeo niz mera kako bi se smanjila emisija štetnih gasova u prestonici.

ТЕЖАК ВАЗДУХ ИЗ АУСПУХА: На адресу градских инспектора током целе године пристижу пријаве

Novosti

Iako se zimi detektuje najveća koncentracija zagađujućih materija u vazduhu, Sekretarijat za inspekcijske poslove tokom cele godine dobija veliki broj prijava građana.

Osnovni izvori zagađenja u Beogradu su saobraćaj i kućna ložišta koja koriste čvrsta goriva različitog kvaliteta. Najkritičnija situacija je zimi u blizini velikih saobraćajnica, i u delovima u kojima preovlađuju domaćinstva koja imaju individualna ložišta. Kako su nam rekli iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine, najveća emisija štetnih čestica je baš u tim delovima grada.

- Ugašene su kotlarnice u SC Vračar, Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku "Banjica". Oni su prešli na daljinski sistem grejanja - rekli su nam u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine. - Pojedine javne ustanove i privatna preduzeća promenili su energente za ogrev, a pojedine su ugradile sisteme za smanjenje emisije zagađujućih materija u vazduhu.

Sekretarijat za javni prevoz u februaru je doneo "Plan mera i aktivnosti za smanjenje aerozagađenja u Beogradu za period 2020-2024", a cilj je da se ublaže posledice javnog prevoza po životnu sredinu u prestonici.

Sproveden je i javni konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti zaštite životne sredine na teritoriji Beograda, a do sada su finansirana 63 projekta.

Pritužbe građana na adresu Sekretarijata za inspekcijske poslove uvek pristižu. Intenzivniji je broj prijava tokom grejne sezone, ali je sve češća pojava da sugrađani apeluju i na probleme sa individualnim ložištima. Nakon prijave inspektori iz ovog sekretarijata izlaze na teren, i potom preuzimaju mere u skladu sa Zakonom o zaštiti vazduha.

Ovaj sekretarijat pokrenuo je izradu baze podataka zagađivača u gradu, i to po opštinama, kako bi se adekvatno i brzo informisala javnost i pratio rad gašenja kotlarnica.

ZNAČAJ POŠUMLjAVANjA

POBOLjŠANjU kvaliteta vazduha trebalo bi da doprinese i pošumljavanje duž obale Save i dopuna postojećih drvoreda. Evropska unija odobrila je sredstva za pokretanje projekta gašenja kotlarnice Narodnog pozorišta. Kontrolisana je i toplana basena "Kolubara", a utvrđeno je da nisu bile prekoračene propisane mere zagađenja i naloženo je kontinuirano merenje emisije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri